Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi håller inte käften"

Som nionde och sista stad i turordningen gästades i går Musikhuset av turnépaketet "Vi håller inte käften". Med musik och teater lyftes frågor om både nazism och rasism upp.

Annons

Klockan är tio i åtta på kvällen. En skara inbetalda lyfter förvånade på ögonbrynen när en kille plötsligt höjer rösten och kräver uppmärksamhet. Han kommer från caféterian och säger högljutt att han har någonting att berätta, medan han till synes lite bortkommen kliver upp på scenen.
Hallå, jag skulle vilja berätta en historia, säger han i mikrofonen och stirrar på publiken.
Vad gör vi, fortsätter han frågande, och ger i samma stund ifrån sig svaret; Vi håller inte käften!
Den unge mannen heter Hannes Olsson och är medlem i Teatermaskinen en av kvällens artister som ingår i turnén. Där uppe i rampljuset börjar han pratar om är hur vi människor tror oss veta så mycket om andra. Om förutfattade meningar. Det finns bara människor, menar Hannes.
Precis som förra året har arrangören Kontaktnätet knytit ihop ett paket med personer, som sedan den 24 oktober kuskat runt i landet med ett budskap. Våga säga ifrån och bli inte skrämd till tystnad.

HITLER-HÄLSNING
Det handlar om att visa att man bryr sig. Om respekt för människovärdet. Och att man inte håller käften, säger Robert Westin, sekreterare för Musikhuset och ledamot i Kontaktnätets riksstyrelse.
Det är självklart att man ska göra en sådan här turné. Att nå ut till fler skulle vara bra, säger Robert och säger sig vara jättenöjd med banden de fått med.
Förutom Teatermaskinen återfinns två musiknummer med i gruppen. Hårt rockande Nine och hip-hoparna Mobbade Barn Med Automatvapen. En spretande blandning av olika stilar.
Hannes Olssons inledande monolog fortsätter senare, efter att Nine framfört sin relativt tråkiga spelning, med en ny infallsvinkel. Denna gången är det med ironi han tar upp våra svenska funderingar om u-landshjälp och invandring, om småsyntheten att värna om vad som rör oss och vårat. Det är nog inte slumpen som gör att hans arm, när han tackar publiken, sträcks ut i en Hitler-hälsning.

FÅNGAD I GAMLA SPÅR
Karaktärerna är olika, säger Hannes efter monologerna. Den första är i motsats till den andra djävulskt impulsiv, med brand och hjärta. Men han har inte det som är det giltiga i sitt sätt han är skrikig och har betydligt mer liv.
Gensvaret från publiken under Teatermaskinens uppträdande, har varit olika på olika orter. På några ställen har folk suttit ner och lyssnat, medan andra verkligen levt sig in och skrikit "fascistsvin" och sagt åt Hannes att kliva av scenen.
Teatern är vårt sätt att inte vara inställsamma. Hela samhället är så likinriktat. Man måste söka sina egna vägar, få andra perspektiv för att få en annan bild av allt vi matas med. Fördomar och allt har att göra med hela samhällsstrukturen. Det är svårt att släppa det när man lever mitt i allt. Då är man fångad.
Som sista grupp går Mobbade Barn Med Automatvapen upp på scenen. Till skillnad från Nine, som verkade vilja få spelningen överstökad så fort som möjligt, försöker de få med sig publiken och skapa lite stämning till de femtiotalet inbetalda.
Med tanke på storhelgen och att folk varit ute under fredag och lördag, känns antalet besökare bra, kommenterar Carola Östman från Musikhuset.


TOMMY EHLIN

UNG

Mer läsning

Annons