Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Posten kan ta över utdelningen av Örnsköldsviks Allehanda

Artikel 1 av 16
Posten kan ta över utdelningen av ÖA
Visa alla artiklar

Snart får Ö-viksborna inte längre sin papperstidning i postlådan på morgonen. Enligt ett förslag från tidningsledningen kommer ÖA från och med maj nästa år att delas ut med posten.
En ökande distributionskostnad och ändrade medievanor är huvudorsakerna.
– Vi klarar inte morgondistribution på längre sikt. Det här är vår chans att säkerställa leveransen av papperstidningen i framtiden, säger Karin Näslund.

Annons

TV: Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare, om planerna.

Den rådande trenden inom massmediebranschen har varit tydlig sedan internets genombrott i början av 90-talet. Allt fler vill läsa nyheter på dator, telefon och surfplatta, samtidigt som allt färre vill få sina nyheter via en papperstidning.

– Den digitala omställningen genomsyrar vårt samhälle. Vi i tidningsbranschen anpassar oss hela tiden efter det och vad våra läsare vill ha, säger Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare för ÖA.

Chatta med tidningsledningen om planerna

Tar man en titt i backspegeln hade ÖA 22 635 prenumeranter 1990 och sedan dess har upplagan gradvis minskat. 2016 hade papperstidningen 12 000 prenumeranter och den nedåtgående trenden håller i sig. Utvecklingen är på intet sätt unik för ÖA, utan ser likadan ut för de flesta tidningar i Sverige. Det har gjort att mediehus fått se över sina verksamheter och omkostnader – omkostnader som till största delen består av tryck, personal och just distribution.

Mittmedia, som ÖA ingår i, är inget undantag. Ett dilemma är att kostnaderna för distribution inte minskar i takt med upplagan. Det kostar helt enkelt lika mycket att åka en viss sträcka oavsett hur många prenumeranter som bor längs den. Det innebär att distributionen per tidningsexemplar blir dyrare när prenumeranterna blir färre.

– Den planerade förändringen gör vi för att även fortsättningsvis kunna erbjuda en papperstidning i postlådan till den som vill ha det, även om utdelningen inte längre kommer att ske på morgonen, säger Näslund.

Karin Näslund, chefredaktör och ansvarig utgivare för ÖA.

I samklang med upplagetappet har antalet besökare på allehanda.se succesivt ökat, likväl som antalet digitala prenumeranter. För ett år sedan lanserade Allehanda sin plussatsning, vilket har fallit mycket väl ut. Läs mer om det här.

– Framtiden för lokaljournalistiken är digital och vi ser att fler och vill ta del av oss via mobil och läsplattor. Det här är ett sätt för oss att fortsätta leverera nyheter i papperstidning till den som vill, säger Näslund.

Totalt har Mittmedia 28 dagstidningar under sitt paraply, från Närke och Södermanland i söder till Jämtland och Ångermanland i norr. Ingen annan dagstidning har i nuläget avskaffat morgondistributionen helt – ÖA planeras att bli den första av Mittmedias dagstidningar.

– I takt med att allt fler i Örnsköldsvik vill ta del av vårt innehåll digitalt, så är det ett naturligt steg för oss att ta, säger Näslund.

Läs också: Planer på att dela ut ÖA med posten – Tidningen Ångermanland berörs inte i nuläget

Som en direkt konsekvens av att ÖA framöver kommer att delas ut med posten övergår ÖA till att bli en femdagars papperstidning, eftersom post inte delas ut på lördagar. I samband med den planerade förändringen sänks därför priset på papperstidningen, från dagens 322 kronor till 290 kronor i månaden.

I stället för en papperstidning på lördagar görs en extra satsning på en ny, modern och matigare fredagstidning, som dessutom samtliga Ö-viksbor får i sin postlåda. Läs mer om fredagstidningen här.

– Resterande dagar kan du läsa ÖA som e-tidning. Vi hoppas naturligtvis att våra läsare som gillar papperstidningen är nöjda med att kunna få den hemlevererad även fortsättningsvis under måndag till fredag. Annars har vi även rent digitala prenumerationspaket att erbjuda, betonar Näslund.

Även om framtidens journalistik måhända är digital hävdar Näslund att detta inte innebär slutet för papperstidningen.

– Detta är inte spiken i printkistan, snarare tvärtom. Det här innebär att vi skapar en långsiktig förutsättning för papperstidningen. De läsare som väljer att ha kvar den får ha det, de som väljer att istället konsumera vår journalistik i digitala kanaler kan välja det. Men denna förändring är nödvändig för att säkra den lokala bevakningen så att våra läsare kan fortsätta att läsa om vad som händer där vi lever, bor och jobbar, säger Karin Näslund.

Chatta med tidningsledningen om planerna

FAKTA: E-tidningen

► E-tidningen är en digital kopia av papperstidningen som prenumererande läsare enkelt kan ta del av via dator, surfplatta eller mobiltelefon. Den kan läsas när som helst och är tillgänglig från klockan 01.00 varje morgon.

► I dag ser e-tidningen likadan ut som papperstidningen under måndag till lördag, men på söndagar släpps en söndagstidning som är helt unik för e-tidningen och som inte publiceras i tryckt format. Utgåvor av e-tidningen släpps även på röda dagar.

► E-tidningsappen laddar du enkelt ner via App Store eller Google Play. I appen kan du ladda ner den senaste tidningen och även läsa äldre tidningar.

► Läs mer om e-tidningen här på allehanda.se eller kontakta vårt kundcenter.

Alla artiklar i
Posten kan ta över utdelningen av ÖA