Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖA:s Ulf Häggqvist om den planerade förändringen: ”Det är nödvändigt”

Artikel 5 av 16
Posten kan ta över utdelningen av ÖA
Visa alla artiklar

Han har arbetat på ÖA i snart 40 år och på nära håll sett förändringens vindar svepa över redaktionen – gång efter gång. Att ÖA nu står inför en ny utmaning är inget som avskräcker, snarare tvärtom.
– Att papperstidningen nu börjar delas ut med post är tråkigt men nödvändigt, säger Ulf Häggqvist.

Annons

TV: Mångårige medarbetaren Ulf Häggqvist om planerna.

Sedan ÖA:s begynnelse ha det alltid funnits en Häggqvist på ÖA. Riktigt så är det inte, men likväl tycks arbetet gå i arv. 1968 började den då 13-årige Ulf Häggqvist att hjälpa till på den sportredaktion där hans pappa Robert var chef. Tio år senare, 1978, fick Ulf fast tjänst på sporten och sedan dess har han varit ÖA trogen, som bland annat sportchef, nyhetschef och multireporter. Hans son Jon har gått i pappas och farfars fotspår och jobbar nu på sportredaktionen.

– Jo, jag har varit med om en hel del på ÖA. Både på ett personligt plan och i tidningsbranschen har det hänt väldigt mycket, säger Ulf.

Chatta med tidningsledningen om planerna

Nyligen mottog han beskedet om att ÖA:s papperstidning från och med maj nästa år planeras komma med den vanliga posten och därmed också bli en femdagars papperstidning.

– För pappersläsarna är det här självklart en förändring till det sämre, det går det inte att sticka under stol med. Jag är själv papperstidningsläsare och det kommer i början att kännas konstigt att inte få den i brevlådan tidigt på morgonen. Samtidigt förstår jag varför förändringen görs och att det är en nödvändighet för att papperstidningen ska vara kvar så länge som möjligt.

Är den här utvecklingen förväntad?

– I detalj är det väldigt svårt att förutse vad som ska hända i den här snabbt föränderliga tidningsbranschen. Någon form av förändring av tidningsdistributionen förstod jag skulle komma ganska snart, men inte när och hur.

I stället för en lördagstidning ska nu en ny, omarbetad och modern fredagstidning tas fram.

– Självklart är det negativt att lördagstidningen försvinner. Samtidigt ser jag verkligen fram emot att ta fram en ny fredagstidning och ge våra läsare en trevlig och matig helgtidning som kompensation. Det känns som en väldigt vettig satsning av oss. Blir fredagstidningen som jag hoppas och tror ska den räcka för läsning över hela helgen.

Ulf Häggqvist.

Under åren har Ulf Häggqvist sett många branschförändringar och han kan konstatera att ÖA ofta legat i framkant rörande verksamhetsutveckling och tekniska framsteg.

– Historisk sett är ÖA känd för att vara tidig i teknikutvecklingen, exempelvis då det kommer till tryckpressar, foto och internet. Samma sak kan man säga om våra läsare, som alltid varit tidiga i den digitala utvecklingen. ÖA:s läsare har i högre grad, jämfört med andra städer, hittat till oss på nätet och dessutom accepterat att vi måste ta betalt för vår journalistik på internet.

Är det något du vill säga till de trogna läsarna?

– Jag hoppas att de vänjer sig och förstår varför vi gör detta. Och att det, som jag redan sagt, är nödvändigt för att vi över tid ska kunna ge ut papperstidningen och samtidigt leverera bra journalistik på nätet. Och jag kan lova att jag och mina kollegor kommer att fortsätta göra allt för att leverera bra och viktig journalistik till våra läsare. Oavsett om de läser oss i papperstidningen eller på Allehanda.se.

Chatta med tidningsledningen om planerna

Alla artiklar i
Posten kan ta över utdelningen av ÖA