Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobilförbud i Björnaskolan – 120 högstadieelever får lämna telefonen hemma

Skolan i Björna har infört totalt mobilförbud för alla elever i högstadiet. – Alla vet numer vad som gäller. Barnen får inte ha mobiltelefonen med sig till skolan, säger Marie Westerlund, biträdande rektor.

Annons

Marie Westerlund, biträdande rektor vid skolan i Björna.

Mobiltelefoner har varit ständigt under lupp vid många skolor – och en del skolor har infört förbud på lektioner och på vissa håll har man också samlat in telefonerna när eleverna har kommit på morgonen.

I Björna har man dock gått ett steg längre – och numer tillåts inga elever i högstadiet att få ta med sig sina mobiltelefoner till skolan.

– Vi har provat allt och nu blev det så här, säger Mari Westerlund.

Marie Westerlund.

Helt gnisselfritt har det inte gått och en del elever har förstås trotsat förbudet.

– Ser vi att någon har med sig sin telefon ber vi vänligt och bestämt att de ska lämna ifrån sig den – och visst händer det, säger Marie Westerlund.

– Inte heller alla föräldrar har varit med oss i början. Mest kanske för att vi har många bussbarn här och att det av att praktiska skäl ibland kan vara bra att vara nåbar.

När beslutet fattades har dock problemen och alla störningsmoment varit av den arten att det har övervägt.

– Vi har inte rådgjort med någon annan skola om det här. Vi har helt enkelt inte pratat om det, säger Marie Westerlund och tillägger att de inte har haft någon modell eller tagit bestämmelser från annat håll.

– Jag vet förstås att i en del skolor kan eleverna ha fått använda sina mobiltelefoner på rasterna, men av praktiska skäl anser vi att det här är bäst för oss.

Skolan i Björna har infört förbud mot mobiltelefoner på högstadiet. Enligt biträdande rektorn Marie Westerlund har det hittills gått ganska bra.

Marie Westerlund berättar att det finns ungefär 120 elever på högstadiet i Björna och att om man skulle samla in alla mobiltelefoner skulle det handla om ett värde på flera hundratusen kronor.

– Det ansvaret vill vi inte ta, utan nu föredrar vi den här modellen.

Samtidigt säger Marie Westerlund att förbudet i början inte var helt problemfritt.

– Visst var det jättejobbigt den första tiden, men det positiva överväger. Störningsmomenten på lektionerna var för stora och det var lätt för lärarna att tappa tråden i undervisningen.

Mobilförbudet har även medfört att det är stopp för fotografering på skolan.

– Elever använde sina mobiltelefoner för att ta fotografera varandra under lektionerna och sådant kunde även läggas ut på sociala medier. Dessutom har vi många asylsökande barn här och en del av dem får inte hamna på nätet.

Marie Westerlund har själv barn på högstadiet och hon medger att det blev långa diskussioner i början.

– Sett över tid har det dock fungerat bra.

Till sist säger hon att det ska bli spännande att utvärdera mobilförbudet i slutet av den här terminen.

– Självklart vill vi veta hur både föräldrar, barn och lärare har upplevt hur det har varit, säger hon.

Mer läsning

Annons