Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor åldersskillnad bland besökarna i Vibyggerå när det vankades julgransplundring

Jag tror inte jag har läst om ”Julgransplundring” i kyrkonotiserna förut. I samband med gudstjänsten för stora och små söndagen den 7 januari var det i alla fall julgransplundring i Församlingshemmet. Det var verkligen både stora och små i kyrkan. Åldersskillnaden mellan yngste och äldste var nästan 90 år.

Annons
Det går tydligen bra att dansa runt granen med granen stående bredvid! Här syns också Siw Börlin med dragspelet och Kent Könberg. De ledde dansen musikmässigt. Visst är det ”Små grodorna” de dansar just här?

Den startade som en vanlig familjegudstjänst, men efter det att Anna Präst läst evangeliet, beordrade hon samtliga kyrkobesökare att flytta bakom korsgången. Det är första gången jag upplevt att man blivit uppmanad att flytta bakåt i en kyrka. Skälet till detta var att församlingens julkrubba var uppställd i korsgången. Med krubban som utgångspunkt samtalade Anna med barnen om” De vise männen” och ”Den barmhärtige samariten”.

Gudstjänsten fortsatte sedan med avtackningar. Först avtackades kyrkvärdarna Sigrid Renlund och Greta Svalskulla. Eftersom de inte hade gjort någon tavla under sina kyrkvärdsår, fick de en i stället som tack för att det ställt upp som kyrkvärdar. Sigrid berättade att hon välkomnades som kyrkvärd den 6 januari 1995. Hon var alltså kyrkvärd 23 år och en dag!

Delar av det avgående församlingsrådet. Från vänster: Lennart Wiberg, Sigrid Renlund, Elna Westerlund, Britt-Marie Nordin, Gunnel Sundström och Bertil Nordlöf.

Nästa grupp till avtackning var församlingsrådet. Eftersom vi nu sedan 1 januari ingår i Kramfors storpastorat försvinner nuvarande församlingsråd. Storpastoratet håller invigningsgudstjänst i Bjärtrå kyrka den 14 januari. Där kommer den nye kyrkoherden Sven Alberius att medverka.

Lennart Wiberg överlämnar en tavla till Sigrid Renlund som tack för fint kyrkvärdskap. Greta Svalskulla väntar på sin tur.

Så följde ett välkomnande av det nya församlingsrådet. Närvarande i kyrkan var Lennart Wiberg, Kristina Näslund, Annika Östman, Berit Kempe och Sigrid Eriksson.

Gudstjänsten avslutades med att kantor Magnus framförde ett festligt arrangemang av ”Rudolf med röda mulen”. Gissa om den yngre generationen log igenkännande!

Sedan blev det promenad över kyrkvallen till Församlingshemmet, där det blev kaffe och tårta. Barnen bjöds på glass, men de fick också saft och tårta om de ville. Efter fikastunden var det dags för danslekar under ledning av Kristina Näslund och Annika Östman. Siw Börlin och Kent Könberg svarade för sång och musik till dansen.

KAANNO

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Mer läsning

Annons