Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Asylkostnader diskuterades flitigt under fullmäktige i Kramfors

Eftersom kommunfullmäktiges möte i Kramfors i mars ställdes in på grund av för få ärenden blev föredragningslistan i april desto längre.

Annons

Lite hett blev det redan i början av mötet då årsredovisningen för kommunen skulle godkännas. Revisorerna rekommenderade lite överraskande att årsredovisningen inte skulle godkännas. Anledningen till det var enligt revisionens ordförande Bertil Wiklund att förra årets stora överskott inte hade redovisats ordentligt.

Bertil Wiklund påpekade också att överskottet högst troligen var bara tillfälligt.

Fullmäktige följde dock inte revisionens rekommendationer utan godkände årsredovisningen.

Den frågan som diskuterades livligast under mötet var Sverigedemokraternas motion om att kostnadsberäkna asylinvandringens effekter på den kommunala välfärden.

– Vi räknar på alla andra kostnader, viktigt att veta vilka utgifter som väntar, om det skulle bli dyrare än beräknat måste mer medel tillföras, säger Sara Seppälä (SD).

Motionen kritiserades från flera håll. Oppositionsrådet Bertil Böhlin (C) påpekade att det råder en rågång mellan SD och alla andra partier, något han ansåg är viktigt att vara rädd om.

Läs mer: Kramfors fullmäktige debatterar halalkött

Eva Tånneryd (V) påminde om att asylsökande inte var en kommunal fråga utan en nationell, och att staten stod för samtliga kostnader. Dessutom hade det faktum att Kramfors kommun hade tagit emot så många asylsökande haft positiva sidoeffekter, inte minst genom nya arbetstillfällen.

Men hon sa att det var främst av humanitära skäl som asylmottagningen bör vara generös, något som flera talare från olika partier instämde i.

Många var också överens om att tack vare de senaste årens invandring har befolkningen ökat i kommunen efter många års minskning, och att det också skulle medföra andra fördelar, både ekonomiska och kulturella.

Läs mer: Migrationsverket expanderar i Kramfors

Olle Svanholm (M) betonade att kommunens hade positiva erfarenheter från tidigare invandring, bland annat från Balkan och Finland. Han sa också att det var näst intill omöjligt att exakt beräkna framtidens utgifter och intäkter, något som flera andra talare också var inne på.

Det framfördes kritik mot SD att man ställer olika grupper mot varandra, men det förnekades kategoriskt av Sara Seppälä.

FLER NYHETER:

Tjuvarna kom inte undan polishunden X – nu tackar ung flicka djuret med brev och ben

För Plus-kunder: Arthur foundation har passerat 100 000 kronors-spärren: "Fått fantastisk respons"

Tappade kontrollen över bilen – körde in i påbudsskylt i Härnösand

För Plus-kunder: Antalet gymnasieelever i Kramfors minskar – nu vill kommunen säga nej till nya friskolor

Annons
Annons