Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den 100-åriga byggnaden har rustats upp – hamnmagasin blev företagshotell: "En dröm har gått i uppfyllelse"

Företagaren Ulf Hamrén har förädlat familjens fastighet på Kronholmen i Härnösand. Den 100-åriga byggnaden har genomgått en spännande renovering och är numera företagshotell som genererar ett 30-tals arbetstillfällen.
– En dröm som har gått i uppfyllelse, säger Ulf Hamrén.

Annons

De tre byggnaderna på Kronholmen har blivit ett landmärke i Härnösand. De uppfördes omkring 1910 och har fungerat med sitt hamnläge som en viktig knutpunkt för handel och sjöfart.

Familjen Hamrén äger det norra huset som idag inrymmer flera småföretag och konsulter. För två år sedan satte Ulf Hamrén igång en omfattande renovering med utgångspunkten att behålla charmen i huset.

En arkitekt anlitades men Ulf bestämde sig att själv att själva ta över planeringen.

De gamla takbjälkarna  skapar en extra myskänsla,

Ulf tar emot mig i den nyinstallerade hissen. Vi åker upp till vindsvåningen på den fjärde våningen med utsikt över Härnösands norra hamninlopp. Här finns konferensrum och arbetsplatser. Det är ljust, smakfull planlösning insprängt bland de över 100 år gamla takåsarna. Takhöjden är sju meter och på takåsarna ligger Ulf Hamréns arbetsplats,

– Min tanke var att skapa en modern kreativ arbetsmiljö och att återställa fastigheten så nära ett originalskick, berättar Ulf Hamrén.

Fastigheten har varit lager för allehanda produkter, från livsmedel till produkter för byggnadsindustrin. Den är konstruerad för stor bjälklagslaster och murades ned "Noppas-sten", ett betongmaterial som producerades i ett tegelbruk i Muggärdsviken, söder om Härnösand.

Taket har öppnats upp med fönster och gett extra ljus i lokalerna.

I källaren fanns exempelvis en av Norrlands största kyllager i början av förra seklet.

Ulfs pappa Brynolf, snart 97 år, köpte fastigheten 1979 och öppnade tapetaffär i samband med att livsmedelsgrossisten CJ Kolonial etablerades i Älandsbro

Efterhand utvecklades lokalerna mer mot kontorshotell. I dag finns 14 företag på plats, bland annat Ulf Hamrén företag i försäkringsbranschen med sex anställda.

– Idag har vi allt uthyrt och konferenslokalen hyr vi ut även för födelsedagsfester och konferenser, berättar Ulf Hamrén.

Han avslöjar inte hur mycket hur pengar som har satsats men betonar att det inte är ett skrytbygge.

– Vi har dock tagit vara på möjligheter i en vindsvåning av dethär slaget. Kalkylen täcker mer än väl hyresinkomsterna.

Ulf Hamrén har från sin arbetsplats en av Härnösands vackraste utsikter.

Ulf Hamrén är ordförande i handelsföreningen i Härnösand.

– Härnösand befinner sig i en spännande utvecklingsfas. Det sker mycket positivt just nu. Förutom att befintliga företag utvecklas så har även nya etablerats och i vårt hus har vi företag från Sundsvall och även från Stockholmsområdet. Kommunikationer med närheten till flyg och tåg och en bra boendemiljö är faktorer som påverkar, säger han.

– Det är jättebra med satsningen som Westerlinds har gjort, i Tobakshuset och deras fastighetsköp i centrum. Lokala aktörer är viktiga för Härnösands utveckling, fortsätter Ulf Hamrén.

– Samarbetet och förståelsen mellan fastighetsägare och hyresgäster är också framgångsfaktor för utvecklingen av vårt Härnösand.

Peter Lindberg jobbar åt ett stockholmsföretag. Han stortrivs i lokalerna.

Modo-supportern Peter Lindberg är på bra humör efter den senaste segern. Han arbetar åt ett företag som jobbar mot industrin med huvudkontor i Kista.

– Jag stortrivs i lokalerna, det är en kreativ miljö och det är nära till mina kunder, säger han.

Växter renar inomhusluften.

Konferenslokalen är också öppen för privata arrangemang och konferenser.
100-åriga magasinshuset på Kronholmen har genomgått ett förvandlingsnummer.
Ulf Hamrén kliver in i den moderna hissen.
Ulf Hamrén äger  företagshotellet på Kronholmen i  Härnösand.

Mer läsning

Annons