Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juniorstjärnor tar upp kampen: Utmanar eliten på SM

Annons

Under onsdagen går startskottet för SM-veckan i Piteå.

Skidor på längden kommer att bli den största publikmagneten av alla sporter som finns med i programtablån och det är inte minst tack vare världsstjärnan Charlotte Kalla.

För Sollefteå Skidor som är den ledande klubben i Ångermanland handlar det här om ett "Framtidens SM" eftersom de kommer till start med bara juniorer.

Eller bara och bara.

Det handlar om två av landets mest lovande tjejer, Ebba Andersson och Frida Karlsson, samt Jenny Solin som var med i JVM–truppen, om än bara som reserv på hemmaplan, så sent som förra vintern.

Juniortrion från Sollefteå blev dessutom bäst i Sverige förra året genom att de vann JSM-guld i stafett och då var Frida fortfarande bara 15 år och hade inte ens klivit upp i juniorklassen.

Nu ska Ebba, Frida och Jenny för första gången tillsammans utmana Sveriges bästa seniorer i stafetten på torsdag där några av konkurrenterna till och med är av yppersta världsklass.

Ett omöjligt uppdrag, eller?

Jag tror, eller snarare, har en känsla av att Sollefteås juniorstjärnor kan skrälla även i det här sällskapet. Men skrälla behöver nödvändigtvis inte vara att de får kliva upp på prispallen. Det är, eller ska inte vara, realistiskt redan den här säsongen.

Men är de i form, och vallateamet i vanlig ordning ger dem bra förutsättningar med materialet, så sticker jag ut hakan och tippar att Sollefteå är topp–fem när siste åkare gått i mål.

För jag tror att Sollefteå väljer att ladda med Ebba Andersson på första sträckan och alla vet väl vilken kapacitet hon har i spåret. Jag tror inte att hon får många ryggar framför sig utan är med i tätstriden hela racet över fem kilometer. Frida och Jenny som tar vid kommer att vara maximalt laddade för uppgiften och över korta distansen i skate tror jag att de kan göra avtryck som hjälper Sollefteå fram till en riktigt bra slutplacering.

Min förtjusning över Ebba Andersson har om möjligt blivit ännu större i vinter och ibland funderar jag över om det finns några gränser över huvudtaget för "Charlotte Kallas arvtagerska". Ebba kommer inte att vara helt formtoppad till detta SM utan i planeringen för den här säsongen är det fortfarande JVM i Rumänien som är högst prioriterat. Men med sin vinnarskalle kan det bära hela vägen fram till en medalj redan i Piteå. Tipset i så fall är hon vinner den i skiathlon som sätter punkt för SM-veckan på söndag.

För er som undrar varför Sollefteås Britta Johansson Norgren inte åker i Piteå beror det på att hon är upptagen av långloppscupen Visma Ski Classic där man tävlar i Marcialonga, Italien.

SM-veckan i Piteå inkluderar inte bara längdskidåkning utan en massa annat gott också. För distriktets del finns största medaljchanserna i curling där flera spelare har kopplingar till Härnösand precis som i draghund, och i styrkelyft står hoppet till Härnösands AK och Kubbe/Norrflärke.

Mer läsning

Annons