Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JOHANSSON: Defense wins championships – tur då att Sverige är bäst i JVM

/
  • Adam Johansson var imponerad av Sveriges försvarsspel mot Kanada.

Defense wins championship, brukar det heta.
Bra då att Juniorkronorna har JVM:s bästa försvarsspel.
Linus Söderström är väggen, killarna framför är muren. Wow, säger jag bara.

Annons

Jag klagade, stånkade och stönade över Sveriges försvarsspel inför JVM och i premiärmatchen mot Schweiz.

Nu ler jag.

Det som var Juniorkronornas största frågetecken har blivit lagets styrka. Linus Söderström är fantastisk och framför sig har han sju rejäla bjässar som bara blir bättre och bättre. Mot Kanada var det offensiva spelet magiskt emellanåt, men det är försvarsspelet jag tar med mig. Kanada fick iväg 24 skott på mål, och de flesta kommer långt utifrån. Mycket tack vare att Sveriges backar är följsamma och pressar ut sina motståndare mot sarghörnen. Sedan sitter uppspelen, passningarna kommer på klubbladen och Sverige kan gång på gång komma med fart in i anfallszon tack vare kvicktänkta backar.

Defense wins championship är ett slitet uttryck, men det är ju precis så det är. Och Sveriges försvarsspel är turneringens bästa. På fyra matcher har laget släppt in fem (!) mål. Det säger väldigt mycket om årets juniorkronor.

Inramningen i Helsingfors ishall andades annars slutspel. Arenan tar 8200 åskådare och nästan samtliga stolar var upptagna när Sverige och Kanada möttes. Och sicka fans de kanadensiska spelarna har. Arenan var målad röd och när kanadensarna sjöng tillsammans kändes det som att 15 000 satt precis bredvid mig. En sådan ljudkuliss har jag inte upplevt sedan Crystal Palace-West Ham i oktober. Det var snäppet vassare. Faktiskt.

Nu väntar Slovakien för Sverige. En kvartsfinal Juniorkronorna ska vinna. Laget är bättre i varje lagdel och har dessutom spetsspelare som Slovakien saknar. Och då väntar i så fall en semifinal i ett fullsatt Hartwell Arena.

Wow, säger jag bara.

Mer läsning

Annons