Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöken och vittra finns

Skrock och skrön är något som intresserat människan i alla tider. Berättelser om övernaturliga ting och oförklarliga händelser, spökhistorier.

Annons

Alla har någon gång hört talas om spökhus och mystiska platser. En del tar historierna till sig medan andra viftar bort dem.
Oftast ligger det en tragisk händelse bakom en plats där det sker övernaturliga saker, säger Arne Söderström, intendent på Örnsköldsviks museum.
Han berättar att det finns många historier om övernaturliga händelser men att många också har en naturlig förklaring.
En händelse som jag har fått berättad för mig handlar om en dam. Det var i en fäbod som folk såg denna dam gå genom en stängd dörr. Dörren gick till en mjölkkammare och där inne skramlade hon och levde om, berättar Arne Söderström och fortsätter
Men oftast är det inget att bry sig om, de är för det mesta snälla. Om någon går igen eller inte fått själsro så är de oftast olyckliga.
Det finns många berättelser om hur man blir av med ovälkomna gengångare. Arne berättar att man förut sa sig kunna förhindra människor att gå igen genom att stöta en påle genom bröstet på den avlidne.

BULLER I SKOGEN
Arne berättar om en gång när han skulle vara med på en utgrävning av en plats.
Jag frågade ett gammalt par om de visste om det fanns några gamla gravar i närheten. Då såg gubben på mig med en underlig blick, sedan tittade han på frun och frågade henne om han skulle berätta. Efter en stund sa han: hörrö du du, man ska aldrig bli rädd när man ser någonting man inte kan förklara, bara hälsa, berättar Arne.
Jag bara lyssnade och så började han berätta att han sett en varelse komma från skogen. Varelsen var utan händer, fötter och ansikte. Det enda han såg var en kåpa och gräset som böjde sig. Varelsen gick bara förbi och sedan in i skogen igen. Gubben berättade också att det brukade blixtra och bullra i skogen.
Sedan fick Arne reda på att det en gång varit ett samhälle där i skogen.
Kanske finns det något kvar av oss människor när vi dör, säger Arne.

VITTRA OCH ANNAT OKNYTT
Magiska och övernaturliga varelser som var vanliga förr är till exempel näcken, vittra, brunnsgubben, älvor och annat oknytt som rör sig i skogen.
Bo R Holmberg har skrivit en bok som heter Den förälskade vitterkarlen och den handlar om just vittra.
Vittra är för det mesta små varelser, men storleken kan variera. De är lika oss i utseendet och sättet och de lever ungefär som vi gjorde för hundra år sedan, säger Bo R Holmberg.
Vittra är inte farliga, de är snälla mot oss människor om vi är snälla mot dem och tvärt om. Hjälper man dem med någonting kan man till och med bli belönad med en ko. Vitterkorna är väldigt värdefulla eftersom att de ger mycket mjölk. De kan mjölka hur mycket som helst men man får inte vara girig och fylla mer än en hink åt gången. Då kan kon dö eller mjölka blod.
Man kan säga att vittra är en bild av hur vi människor ska vara. De är arbetsamma, förmögna och flitiga. De visar på att man inte ska vara girig och hjälper man dem blir man belönad, säger Bo R Holmberg.
Det finns berättelser om människor som blivit tagen av vittra men om man kan handskas med dem på rätt sätt så är de inte farliga. Vittra är vanligen osynliga för människor, men är man född på en söndag finns det större chans att kunna se dem.
Ska man kissa i skogen så ska man varna dem innan genom att kasta en sten eller ropa, säger B R Holmberg.
Om man måste lägga sig ner i skogen för att vila så har man otur om man somnar på en vittrastig. De kan nämligen inte gå runt och då gör de allt för att flytta på det som är i vägen.
Det finns berättelser om människor som dött när de somnat på en vittrastig, säger Holmberg.

FÖRVANDLAR MAT
Ett sätt att hålla sig väl med vittra är att ge dem ett vitt tygstycke som de gillar. Och vill man hålla dem borta kan man lägga ut stålföremål eftersom att de inte gillar stål. Om man har ett stall och hästen kanske är flätad på morgonen eller korna utsläppta så kan det bero på att stallet ligger över en vitterbostad.
Om man någon gång får chansen att följa med ner till vittra så ska man aldrig äta deras mat för då kommer man aldrig därifrån. Men det sägs att om man ber en bön innan man börjar äta så förvandlas vittermaten till grodor och annat otrevligt.
ANNA ÖMAN

REDAKTIONEN

Mer läsning

Annons