Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så får du balen att gå som en dans

/

Börja med besticken som ligger ytterst och fortsätt inåt. När du skålar, lyft glaset med höger hand och flytta över det till det vänstra. Att lära sig vett och etikett är lätt som en plätt.

Annons

Då var vi framme vid den sista artikeln i vår balserie. Denna gång har vi pratat med Mats Danielsson som driver sidan etikettdoktorn.se, för att höra vad man ska tänka på när man ska gå på bal och hur man egentligen äter med besticken.
 
– Det första jag skulle tänka på vore vem jag skulle gå med och vad jag skulle ha på mig, säger Mats. Oftast finns det en klädkod att följa, men det är viktigt att komma ihåg att den bara är till för att det ska bli lättare för dig att veta hur du ska klä dig. Den är inte till för att alla ska klä sig lika, som många tror. 

Mats påpekar att även fast det ofta finns en klädkod och du inte behöver följa den till punkt och pricka, så kanske du inte ska sticka ut allt för mycket.
– Om det står att killarna ska bära mörk kavaj och du väljer att ha en röd, så går självklart inte jorden under. Det enda som kan hända är att folk kommer ihåg dig för kläderna och inte för den du är, säger Mats och tillägger:
– Det är inga problem att ta ut svängarna genom att bära matchande fluga och midjeband, men att komma till balen med gympadojor funkar inte. 

Till en bal hör vanligtvis dans. Du har säkerligen fått lära dig att dansa redan innan balen äger rum, men kanske har stegen inte fastnat och när du står där på balkvällen är du mer nervös än någonsin. Mats kan då lugna ner dig.
– Utan dans är det så klart ingen bal, eftersom en bal innebär dans. Du bör möjligen kunna dansa vanlig styrdans, men inte nödvändigtvis. Oftast är det bara de första två danserna som du ska kunna dansa styrdans, sedan brukar det bli mer fritt, säger han och fortsätter:
– Kom bara ihåg att den första dans du gör ska vara med din bordsdam, hon som sitter till höger om dig. Den andra dansen är med hon som sitter till vänster om dig och sedan, möjligtvis, så dansar du med värdinnan. 

Mats är noga med att förtydliga etikettregler som du nödvändigtvis inte behöver följa fullt ut, men kan vara bra att veta.
– När ni gör entré och går in genom dörren så ska killen gå på tjejens högra sida. Tjejen går aldrig på höger sida genom dörren. Det gör hon bara om ni är gifta och jag tror ingen som tar studenten är gift, skrattar Mats. Sedan när ni går till bords så är det tvärtom. Då går killen på vänster sida och tjejen på höger. 

När du äter med besticken, så äter du utifrån och in.
– Bestickdelen är inte särskilt svår. Börja med besticken som ligger ytterst och fortsätt sedan inåt. Du äter dig inåt, så att säga. Dessertbesticken ligger alltid ovanför tallriken och om det serveras soppa så ligger soppsked på höger sida. 

Just matdelen är Mats noga med och förklarar att om du sitter vid ett litet bord, så ska du alltid vänta tills alla vid bordet fått mat.
– Är det ett lite större bord så kan du börja äta tidigare, men annars bör du vänta. Det enda du får börja äta, innan maten serverats till alla, är brödet. Det bryts, du ska inte tugga på ett bröd och sedan lägga tillbaka det.
– Vattnet får du också dricka innan alla blivit serverade. Vinet däremot får du inte börja dricka. Det väntar du med tills att alla fått vin i sina glas och tills värden eller värdinnan sagt varsågod och skålat. 

Innan du börjat äta bör du dock lägga servetten i knäet, försöka ha så gott bordskick som möjligt och inte äta allt för snabbt.
– Jag brukar säga att du ska tänka på det gamla vanliga: smaska inte, fäst inte servetten i slipsen, säg till i förväg om du är allergisk mot något och smaka alltid på maten, även om du inte tycker om den. 

Under en bal är även skålar ett viktigt inslag och enligt Mats bör du komma ihåg hur de går till, för en eller flera skålar brukar alltid hållas.
– Den första skålen kallas bordsskål och den håller värden i. Den ska utbringas när alla satt sig och fått vin i glasen. Den andra skålen är vänlighetsskålen. Då skålar killen först med sin bordsdam och sedan med tjejen på andra sidan.
– När du skålar så tar du upp glaset med din högra hand och flyttar det sedan till din vänstra. Därefter skålar du med din bordsdam som håller glaset i sin högra hand. På så sätt blir det en öppen gard, vilket är en riktig, formell skål. Men klinga inte i glasen, så ska man inte göra. 

På många tillställningar brukar det även hållas tal både efter och innan maten. Om jag vill hålla tal, hur bär jag mig åt då?
– Om det finns en toastmaster så anmäl det till honom i förväg. Kom bara ihåg att talet inte får vara för långt. Det som hålls innan maten bör vara ungefär tre till fem minuter. Det andra talet, som brukar hållas i slutet av desserten, ska vara ungefär en minut.

Annons
Annons