Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jaari räddade lodjuret ur gruvan i Askersund – med sin matlåda

Jaari Ruuska, 39, från Vintrosa hade natten till fredag närkontakt med ett lodjur – 500 meter ned i Zinkgruvan. Med innehållet i sin matlåda lockade han ut det skygga rovdjuret ur gruvan.
– Min första tanke var att ingen kommer att tro mig, berättar han.

Annons

Läsarfoto: Jaari Ruuska

Det var SVT Örebro som först berättade om den dramatiska händelsen, natten mellan torsdag och fredag.

Jaari Ruuska skulle jobba i gruvan. Musiken flödade på pickupens stereo och han rullade som många gånger tidigare sakta längre och längre ned i mörkret på gruvans grusade vägar. När han befann sig mellan 400 och 500 meter ner glimrade plötsligt något till framför honom. Sedan ytterligare en gång.

– Jag stannade bilen, stängde av motorn men lät ljuset vara påslaget. Då smög lodjuret fram i strålkastarljuset. Helt otroligt! Andra djur kunde man ha tänkt sig, men inte ett lodjur. Ingen kommer att tro mig var min första tanke.

Läsarfoto: Jaari Ruuska

Jaari Ruuska samlade sig snabbt. Med sin mobilkamera tog han bilder på lodjuret, men han ville få det att stanna, och att vända tillbaka ut ur gruvan. Han klev ur bilen.

– Jag tog fram min matlåda och kastade en potatis till djuret. Han tog den. Då tog jag en bit kyckling och kastade den något närmare bilen och lodjuret tog den också. Då slogs jag av tanken "Vänta nu, det här är ju ett större rovdjur".

Jaari Ruuska kastade sin sista potatis på andra sidan om bilen, gick sedan in och satte sig och slog igen dörren. Efter en liten stund passerade lodjuret alldeles intill bilen och tog potatisen.

– Då tutade jag, och djuret sprang uppåt i gruvgångarna. Efteråt ringde jag sambandscentralen och berättade vad jag varit med om.

Han fortsatte därefter ned i gångarna och påbörjade sitt arbete – utan matlåda men med en unik naturupplevelse.

– Ja, jag förstår ju att det här är något alldeles extra. Jag är glad att jag hann ta de här bilderna, säger Jaari Ruuska.

FLER NYHETER:

Räven raskade iväg med skiten – se det roliga klippet från Hassela

För Plus-kunder: 7 sjukt roliga djurklipp – se den tama abborren, lodjursungarna och björnmötet

Moses fångade gädda med händerna i Vadsjön: "Blev sur när den slet sig från kroken"

Annons
Annons