Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi borde lyssna på Brexitvännernas EU-kritik

/
  • Brevet från brittiska premiärministern Theresa May till EU:s ordförande Donald Tusk där Storbritannien begär utträde ur EU.

Annons

Storbritannien lämnar nu EU (Brexit). Majoritetens nej till EU har chockat makthavarna. Under kampanjen betonades den stora invandringen och att EU:s ledande organ inte tog hänsyn till vanliga medborgare och att demokratin urholkats. Då antogs att om Brexit vann skulle Bryssel ta till sig kritiken, dämpa sin makthunger och länderna få mer eget spelutrymme.

Men motsatsen sker.

Brysseleliten vägrar se sin skuld och de som underkänt dem ska nu straffas och behandlas som mindre vetande. Man erkänner inte hur Storbritannien bidragit till utvecklingen i Europa och till exempel de senaste 15 åren gett övriga länder netto 1000 miljarder kronor och via importöverskott skapat miljoner jobb åt oss andra.

Okunniga britter sägs ha felröstat och jämförs med Trump. Denne blev inte vald av en majoritet och de som stödde honom vill inte förstärka demokratin utan få en stark man som kör över demokratiska regler. I Storbritannien gäller det motsatta.

Invandringen var en viktig fråga men på Brexitsidan fanns också många ”sossar” som var starkt kritiska mot att EU gått från ett frihandelsområde till demokratikvävande.

EU har en domstol som underkänner strejkrätten. En centralbank med enda målet låg inflation. Sammantaget ett nyliberalt bygge för att omvandla samhället genom avregleringar och privatiseringar, löntagarfientliga regler, nedskärningar av välfärdssystem och skattesänkningar åt de besuttna.

Man förhindrar länder från att genom expansiv politik bekämpa arbetslöshet. Grundlagsändringar pressas fram uppifrån och om folk tillåts rösta men röstar ”fel”, sker omval tills ”rätt” resultat nåtts. Genom att utestänga folkligt inflytande har EU drivit fram de extrema partier som nu grasserar i Europa.

Vad Brexitvännerna vill ha är ett system där medborgare åter ges makt över viktiga beslut och där ekonomisk politik via politik, skatter, räntor, valutor ska kunna användas för att skapa tillväxt och full sysselsättning.

De vill att ett land ska bestämma över vilka som bor där. Det borde vi andra acceptera, men samtidigt kräva att Storbritannien och USA, som lade grunden till flyktingkrisen genom den olagliga attacken på Irak 2003, nu delar vår börda.

Vi har ett gemensamt intresse av att kontakterna mellan oss fortsätter så nära som möjligt och att våra förhandlare slutar upp med att elda på konflikter.

Alltfler storföretag kräver nu att skilsmässan blir bra för båda parter. Detta verkar omöjligt med nuvarande EU-kommission. Därför borde länderna nu antingen byta ut den hämndlystna kommissionen (vilket är svårt) eller kräva förhandlare som verkar i hela Europas intresse!

Annons
Annons