Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utan kultur förtvinar landet

/
  • Hästpojken uppträdde under inledningen av S-kongressen i Göteborg. Kulturen måste få ta plats.

Annons

Socialdemokraternas fem dagar långa kongress i Göteborg handlade mycket om hårdare tag och lag och ordning. Någon krönikör kallade det till och med för en batongkongress.

Vart tog socialdemokratins kultur- och bildningsintresse vägen? Frågan ställdes av 29 kulturpersonligheter i DN förra helgen och den är berättigad. Partiet gav bort kulturdepartementet till Miljöpartiet vid regeringsbildningen. Kultur och bildning fick inte heller direkt någon framträdande roll under kongressen.

Kulturen hamnade sist på dagordningen under onsdagen, inordnad under kapitlet ”Sammanhållning för ökad trygghet”. Partistyrelsen ville avfärda en motion från Stockholm som krävde ett kulturpolitiskt program inför valet 2018.

Tack och lov ändrade sig partistyrelsen och kongressen beslutade att partiet ska gå till val med ett kulturpolitiskt program. Att avstå hade varit att abdikera, både från en långvarig socialdemokratisk tradition och för Sverigedemokraterna. Åkessons parti behöver kraftigt motstånd på ett område de vill muta in som sitt.

SD:s politik går ut att dela in människor i ”vi och dom”. Kulturens huvuduppgift enligt partiet är att stärka den nationella identiteten och i den ingår bara ”riktiga” svenskar. Partiet betraktar utländskt inflytande som en form av kulturimperialism.

De är emot all mångkulturalism. De vill dra in allt stöd som syftar till att invandrare ska bevara sina ursprungliga kulturer. Inga pengar till invandrarföreningar eller världskulturmuseerna, kraftigt sänkta anslag till författare, Moderna museet och samtidskonsten, lyder SD:s recept.

I stället vill de satsa på svensk folkdans, svensk hemslöjd och svenska kulturminnen, allt för att stärka den svenska identiteten och hylla vår ”högt stående kultur”. Inget ont om folkdans, hemslöjd och kulturminnen, men är det inte inskränkt att bara hålla på med det svenska? Dessutom vill SD få bättre kontroll på medierna om de får makten.

Det är ingen slump att auktoritära regimer först attackerar kulturarbetare och journalister. De får nämligen folk att tänka fritt och det avskyr diktatorer och extremister både till höger och vänster. De vill ha ett lydigt och slutet folk. Därför luktar det kulturfascism av SD:s kulturpolitik och det vore förödande för Sverige om den fick genomslag.

Då hade hyllade svenska filmen Sameblod kanske inte kommit till? SD:s talman Björn Söder har ju hävdat att samer, kurder och judar inte är riktiga svenskar. Riksteaterns arabiska version av Lille prinsen hade definitivt varit i fara.

– Kultur är aldrig bara grädde på moset, sa partistyrelsens föredragande Berit Högman i onsdags.

Så är det. Kulturen är en förutsättning och grundsten för vår demokrati. Kulturen ger insikt och svindlande bilder, den berör och skakar om. Kulturen väcker tankar, föder engagemang och lär oss hur vi ska leva. Utan kultur förtvinar vi.

Annons
Annons