Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomma bussäten får trollen att helt tappa fattningen

Den här veckan har de främlingsfientliga trollen på nätet tappat fattningen flera gånger. Hur skulle det vara att tänka efter lite grann innan de luftar sina fördomar och lögner?

Annons

En bild på sex tomma säten i en buss har väckt nättrollen till liv.

Sex små barn skadades vid en trafikolycka i Pilbo utanförTierp i tisdags. En 80-årig man körde på barnen som enligt polisen lekte vid eller på vägen. En sjuårig flicka vårdas i Uppsala för livshotande skador, en fyraårig pojke har allvarliga skador. Exakt vad som hände är oklart.

– Det är lite språkförbistringar på platsen som gör det svårt att komma framåt, sade Christer Nordström, presstalesperson vid polisen i Uppsala, till TT.

Det uttalandet räckte för att väcka mobben på nätet. Bilföraren pekades ut som arab och i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” flödade kommentarerna: ”Musse as i farten igen” och ”Har väl fått körkortet från Afghanistan”.

När det visade sig att 80-åringen var svensk och barnen bulgariska romer, vars föräldrar plockade bär i skogen intill för sin försörjning vändes hatet i stället mot dem.

Mönstret känns igen. Begås ett brott riktar rasisterna blixtsnabbt misstankarna mot invandrare, oavsett om det finns några belägg för det eller inte. De ser vad de vill se, när fördomar och rädsla styr deras beteende.

Ett slående bevis på det är ett experiment utfört av Simon Andersson på sajten ”Inte rasist, men”. I Norge har en bild på sex tomma passagerarsäten i en buss väckt rasisternas vrede. De ser inte stolar utan kvinnor i burka. Reaktionerna lät inte vänta på sig:

”Det borde vara förbjudet. Man kan ju aldrig veta vem som är under. Det kan ju vara terrorister med vapen.”

Likadana känslor väcktes när bilden publicerades i en svensk Facebookgrupp: ”I Sverige? Totalt vansinnigt fel. Kläd dig som en vanlig människa eller åk till öknen”, löd en kommentar. ”Utstyrseln måste förbjudas. Förrädiska, naiva politiker. Begriper dom inte att Sverige dras in i mörkret”, skrev en annan.

Hur skulle det vara att ta en mer noggrann titt innan tankarna rusar i väg? Hur skulle det vara att fundera ett tag innan man skriver inlägg i sociala medier? Tid för eftertanke står inte högt i kurs i dag, särskilt inte för nättroll och foliehattar.

Livet i våra filterbubblor kan vara farligt. Vi möter mest likasinnade och testar och bryter inte våra åsikter och tankar mot andras. Att de högerextrema krafterna, inklusive Sverigedemokraterna, är skickliga på att spela på rädslans och hatets känslosträngar gör det hela ännu mer obehagligt.

Tomma bussäten är inte farliga. Det är inte muslimska kvinnor heller.

Annons
Annons