Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Vem va’re som kasta pajen?!

/
  • Ardalan Shekarabi vill reglera vinstuttaget i välfärden och trots att de flesta svenskar håller med om att det är önskvärt målar vissa upp bilder av fullständig katastrof i vinstregleringens spår.

Annons

Förlåt. Denna vecka har undertecknad fullständigt snöat in på ledare som publicerats på tidningens liberala ledarsida.

I måndags var det påståenden om att höjda nivåer i riksnormen för socialbidrag som var tecken på att sossarna i själva verket vill att folk ska vara fattiga – igår var det påståendet att vänstern kastar paj i frågan om vinster i välfärden, som påstods bevisas av en "färsk undersökning från Novus". (Ingen av texterna finns på nätet).

”Ali Esbati (V) och Ardalan Shekarabi (S) hävdar att en stor folklig majoritet vill att vinstjakten i välfärden stoppas (DN Debatt 171203). Det är en grov överdrift”, skriver den liberala ledarskribenten och fortsätter med hänvisningen till den där färska undersökningen som påstås visa att ”knappt en av fem [vill] förbjuda vinstuttag.

Om ”knappt en av fem” faktiskt stämmer vore ju det en rätt rejäl omläggning av den folkliga opinionen i frågan – och att det skulle hänt och denna ledarsida missat att svenskarna gått från att starkt ogilla oreglerade vinstuttag i välfärden till att tycka att de var helt okej låter osannolikt. Inte omöjligt, men osannolikt.

Så jag gick direkt till källan och frågade Novus vd, Torbjörn Sjöström, direkt på Twitter: ”Hej, vet du på hyggligt rak arm när ni senast mätte svenskarnas inställning till vinstförbud/vinstuttag i välfärden?”

Sjöström svarade snabbt med en länk till ett blogginlägg från september i år, ”Lite om valfrihet, vinst i välfärden, konkurrens och vinst på skattemedel” som huvudsakligen refererade till en opinionsmätning genomförd i slutet av juni för SVT:s räkning.

Denna var, enligt Sjöström, ”det närmaste i tiden jag har koll på ”. Och han borde som sagt veta.

Så vad säger den då? Att svenskarna inte längre har några problem med vinster i välfärden och att Ardalan Shekarabi och Ali Esbati överdriver grovt om att väljarna vill stoppa vinstjakten i välfärden.

Nä.

Den visar däremot på en växande polarisering mellan höger och vänster och på hur ideologiska övertygelser styr debatten.

Den visar också att bara fem procent av de tillfrågade svarar förbehållslöst ja på påståendet att ”Företagen bör få bestämma själva över eventuell vinst”. Bland svarande som uppger att de röstar M, L, C eller KD tycker bara sju procent att företagen ska ha den oinskränkta friheten.

Inget riksdagsparti företräder heller den helt oreglerade vinstlinjen.

17 procent av de tillfrågade i mätningen ställer sig helt bakom ett totalt vinstförbud inom välfärden (här hittas den knappa femtedel den liberala ledaren hänvisar till). I denna kategori är det S, V och MP-väljarna som drar upp siffran. Nästan en av tre i denna väljargrupp vill se ett totalförbud – mot endast sex procent bland M, C, L och KD-väljarna.

Men inget riksdagsparti företräder nu heller detta ytterlighetsalternativ. Inte ens Vänsterpartiet.

De allra flesta svenskar landar i Novus mätning i spannet av påståenden som skulle kunna sammanfattas med ”någon form av reglering vore bra”: som att vinsten ska återinvesteras i verksamheten, att det bör införas ett vinsttak eller kvalitetskrav. Fler rödgröna tror på återinvesteringskrav som princip – fler alliansanhängare på att ställa kvalitetskrav.

Så ser opinionen ut.

Så att, likt den exempelvis den liberala ledartexten, låtsas som att alla former av reglering av vinstuttaget tveklöst leder till nedläggning av hundratusental svenska elevers skolor hamnar rätt nära … ja, ska vi kalla det ”pajkastning” kanske?

Annons

Mer läsning

Annons