Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Risk för ytlig granskning när SVT hälsar på i länet

/
  • Uppdrag granskning har granskat landstingskrisen i Västernorrland och konsekvenserna i Sollefteå. Men vad blir vinkeln?

Annons

Uppdrag gransknings första program för säsongen handlar om Sollefteå sjukhus och i länet har det tisslat och tasslats om programmets vinkel i flera månader.

Det är en alldeles speciell fascination i att se lokala nyheter bli riks- eller till och med internationella nyheter. Oklart varför egentligen. Lokal nyhetsbevakning är förstås generellt mer kunnig i de lokala frågorna. Men att något är ”värt” att lyftas på riksnivå ger en känsla av betydelse förstås.

Sen hoppas väl alla sidor att granskande journalister ska förstå galenskapen i vad som händer – och vari denna galenskap ligger beror förstås på vilken sida i konflikten man företräder – svart på vitt utan känslomässigt färgad rapportering.

Som en ”extern domare” nästan – trots att vi ändå inte tillskriver rapporteringen något egentligt värde om slutsatserna inte överensstämmer med vad vi redan tycker.

När Dagens Nyheter i höstas rapporterade om landstingskrisen och ockupationen av Sollefteå sjukhus hördes upprörda röster från Sollefteå som tyckte DN tagit ställning för landstinget.

Var Uppdrag gransknings granskning landar vet vi först onsdag kväll, men när SVT piskar upp intresset är det Sollefteå kommuns kampanjande för sjukhusets bevarande, i strid med kommunallagen, man initialt fokuserar på.

– Kommunen ska ägna sig åt sin verksamhet och det ska man inte blanda ihop med det som ska skötas av andra, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet till Uppdrag granskning.

Lundin hänvisar till en dom i Regeringsrätten 1993 där man konstaterar att Malmö stad begick ett lagbrott när de drev kampanj för kommunala pengar för att Öresundsbron skulle byggas.

Men Malmös politiker avsatte en miljon kronor i ett beslut 1989 för att kampanja (vilket i dagens penningvärde motsvarar cirka 1,7 miljoner). Sollefteå har, enligt UG:s granskning, lagt 85 000 kronor på att trycka upp affischer och knappar.

Det är – hur man än vrider och vänder på det – inte direkt något som kommer att få några drastiska konsekvenser för Sollefteåpolitikerna som fattade beslutet.

Är det UG:s stora avslöjande?

Programmet fokuserar också på hoten mot landstingspolitiker och tjänstemän – kompletterat med uppseendeväckande kommentarer från några av sjukhusgruppens talespersoner som i intervjuer viftar bort dödshot med att det minsann är de som känner sig hotade till livet av otillgänglig vård.

Ledarsidan har uppmärksammat och fördömt både dödshot och de som nonchalant viftar bort dessa som mindre viktiga. Men även om det uppstår uppenbara trovärdighetsproblem för sjukhusgruppen om man inte markerar emot utställda hot är det väl inte heller rimligt att kategoriskt avfärda kraven på tillgänglig vård utanför större städer för att det finns några ruttna äpplen bland de som kräver det.

Helheten är faktiskt större än delarna. Det handlar inte bara om landstinget Västernorrland, om Medelpad och Ångermanland, om inland och kust, om besparingar, konsultkostnader, hot mot politiker eller läkarstafetter.

Helheten handlar om hur det svenska samhället – inte bara landstingspolitiker i Norrland – ska hantera konsekvenserna av en urbanisering som dränerar glesbygden.

Rätten till en högkvalitativ och tillgänglig vård för alla svenskar är helt enkelt ett nationellt ansvar.

Mer läsning

Annons