Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Pensionärerna har knappast glömt vad alliansregeringen gjorde

/
  • Socialdemokraterna gick till val 2014 på att bland annat minska skatten för pensionärer som fått se alliansregeringen sänka arbetstagarnas skatt fem gånger på åtta år.

Annons

I budgeten regeringen med stöd av Vänsterpartiet lägger inom kort, ryms ytterligare en skattesänkning för pensionärer. När beslutet är genomförd kommer pensionärer med en inkomst upp till 17000 kronor i månaden inte behöva betala högre skatt än en arbetstagare med samma inkomst. 75 procent av alla pensionärer får en skattesänkning med regeringens förslag.

I beskedet ingår även ett löfte att hela inkomstskatteklyftan mellan arbetstagare och pensionärer ska tas bort 2020. Samtidigt höjer regeringen bostadstillägget!

I fem separata beslut, ett efter ett annat, sänkte den förra högerregeringen skatten för arbetstagare. Allra flest kronor fick de som tjänade mest.

I fem separata beslut, ett efter ett annat, ökade högerregeringen alltså skillnaden i hur mycket skatt en arbetstagare och en pensionär betalade vid exakt samma inkomster.

Och i fem separata beslut motiverades detta från högerregeringen med att den som jobbade helt enkelt förtjänade mer, att pensioner var ett bidrag från staten och att de ville premiera en ”arbetslinje” framför en ”bidragslinje”.

När den rödgröna regeringen tidigare försökt minska skatteklyftan har högern därför mött det med rop om hur socialdemokrater helst ger pengar till den som inte jobbar.

Tills nu. Och därför finns väl alla anledningar i världen att varna väljare i pensionsåldern för den senaste kovändningen hos flera av allianspartierna som nu plötsligt vill kritisera regeringens sänkta pensionärsskatt för att inte vara tillräcklig!

Både Kristdemokraterna och Centerpartiet har hittills gjort just detta.

Jo, på riktigt! Både KD och C, som alltså i fem separata beslut under åtta års regeringsinnehav sänkte skatten för arbetstagare men lät pensionärerna fortsätta betala en tusenlapp eller mer i månaden och hade en radda motiveringar för varför det var det enda rätta, lägger i höst fram egna budgetar där man prioriterar att sänka skatten för pensionärer.

Kruxet är förstås att varken KD eller C har några möjligheter att få igenom sin föreslagna politik. Inom allianssamarbetet ligger, oavsett vad man hävdar, inga såna förslag. Däremot andra skattesänkningar man prioriterar högre.

Allianspartierna har nog inte ändrat uppfattning om pensionärer som ”tärande” bidragstagare i den svenska ekonomin. De vill bara vinna nästa val.

Mer läsning

Annons