Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): Hur ska Max nu skrämma unga anställda från att rösta på S?

/

Annons

Hamburgerrestaurangen Max gör rekordvinster. ”Alla parametrar går upp och vi tar marknadsandelar på konkurrenternas bekostnad”, kommenterar vd:n Richard Bergfors i Dagens industri.

Försäljningen under 2016 ökade med 17 procent och rörelseresultatet med hela 26 procent.

”Vi har ökat kraftigt i flera år och även 2017 ser väldigt bra ut”, noterar Bergfors som berättar att företaget nu tänker göra en satsning i Polen och har möjlighet att finansiera expansionen med vinstmedel.

Det är underbart att höra! Ännu ett starkt svenskt företag!

Underbart är det också att se Bergfors stå där och tvingas erkänna hur fel han hade när han för några år sedan i ett brev till de unga anställda i kedjan varnade dem för att rösta på Socialdemokraterna. En "fullständig katastrof", kallade Bergfors utsikterna med en S-regering.

Socialdemokraterna lovade nämligen inför valet 2014 att man skulle avskaffa den kraftiga subvention av ungas arbetsgivaravgifter som kostade 15 miljarder kronor i uteblivna skatteintäkter årligen, tyvärr utan att det samtidigt skapade fler jobb för unga.

Sossarna vann valet och för nästan precis ett år sedan försvann de sista subventionerna.

Ni kan inte ana vad som hände sen!

Eller så är det precis vad ni kan. Ungdomsarbetslösheten sjönk och restaurangbranschen växte. Max, som för bara två år sedan varnade för massuppsägningar, rekryterar många nya unga till restaurangerna, går med rekordvinst och gör en utlandsexpansion finansierad av de vinster man gjort de senaste par åren.

Avgörande för en restaurangs framgångar tycks alltså vara att locka kunder som kan betala, snarare än att subventionera anställningskostnaderna för unga anställda.

Det är bara att beklaga, Max. Företaget blomstrar som aldrig förr – och detta med sossarna vid makten. Hur ska ni nu lyckas skrämma unga anställda från att rösta socialdemokratiskt i nästa års val?

Annons
Annons