Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): För Moderaterna är det alltid enklast att slå på den som redan ligger

/
  • Syns de inte finns de inte - och syns de ändå utvisar vi dem.

Annons

Populister bryr sig sällan om att förslagen de slänger ur sig inte har de där enkla lösningarna man låtsas finns. Det är därför de är populister.

Det finns inga Alexanderhugg som ingen annan redan tänkt på ska lösa problemet med att det finns grupper av människor i andra EU-länder som tjänar på att komma till Sverige för att sitta utanför Ica med en mugg och tigga.

Ett nationellt tiggeriförbud är definitivt inget sånt. Det är bara symbolpolitik tänkt att locka lite väljare som inte bryr sig så mycket om själva genomförandet utan nöjer sig med markeringen. Och såna väljare råder det säkert ingen brist på med tanke på att en majoritet av svenskarna tycker att tiggeri ska förbjudas eftersom de känner sig ”illa till mods” av att se dem.

Och nu pratar vi för tydlighetens skull bara en sorts tiggeri och en sorts tiggare – de som de själva stör sig på. Alltså varken Röda korsets bössor, pantburkssamlande skolelever, fattiga svenskar som ber om ekonomiskt stöd eller en matkasse från en hjälpgrupp på Facebook eller frilansande opinionsbildare som listar sitt mobilnummer sociala medier ber om ”sponsring” av sina läsare. Det handlar förstås om EU-migranterna.

Men att bara stoppa utlänningar att tigga genom en ny lagstiftning går inte. Inte utan att ändra i svensk grundlag som väldigt tydligt slår fast ”allas likhet inför lagen” och inte vissas särställning.

Moderaterna, som nu alltså tänker sig ett nationellt tiggeriförbud, listar både böter (hur ska dessa indrivas?) och till och med utvisning som ett lämpligt straff för ”återfallsförbrytande” tiggare. Det är att gå till extrema längder för att stoppa en människa från att be en annan om hjälp.

Man börjar dessutom i fel ände med att straffa de mest utsatta. För att stoppa tiggeriet krävs alternativ till försörjning i de egna hemländerna som med EU:s goda vilja fortsätter att behandla speciellt romer som tredje klassens medborgare.

Men det är förstås enklare att lagstifta om ett förbud för att folk känner sig illa till mods av att se fattigt folk på gatorna.

Mer läsning

Annons