Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Sjöstedt (S): En vecka in på 2018 har vi redan dödade kvinnor

/
  • Alla svenska myndigheter måste skärpa kraven på agerande vid misstänkt våld i nära relationer.

Annons

– Det är ju verkligen fruktansvärt att något sådant händer här, säger en boende i villaområdet i Örnsköldsvik där en kvinna i 40-årsåldern tros ha mördats av sin man.

I en sydligare del av Sverige twittrar en person om hur den man som i skånska Bjärred tros ha mördat sin fru och två barn och sedan tagit sitt eget liv, jobbat i samma byggnad ”och har kanske kunnat mörda mig med”.

Det är naturliga reaktioner när döden knackar på i ens geografiska närhet. Skräcken att själv kanske ha drabbats. Men det är också ett så tydligt tecken på att vi fortfarande år 2018 inte förstår den kirurgiska precision som är det dödliga våldet mot kvinnor.

Vi tror det handlar om våldsamma män. Män som utgör ett hot mot ”alla”. Män som märks i samhället. Män vi tveklöst och på avstånd kan tolka som aggressiva.

Så är det oftast inte. De är farliga mot kvinnorna i deras liv. Men samma signaler finns där, ofta under en längre tid innan något så definitivt som ett dödligt utfall inträffar. Hade vi som samhälle agerat på de signalerna hade dussintals hundratals kvinnor fortfarande varit i livet.

Och det måste ske i flera led.

Som privatpersoner måste vi välja att inte fälla bort blicken och inte låtsas höra eller se vad som händer i vårt eget villaområde, trapphus eller med våra arbetskamrater. Våra myndigheter måste i sin tur i alla led – från sjukvård, polis och rättsväsende – skärpa lyhördheten gentemot både offer och förövare och agera på faran tidigare och med mer kraft.

Fler än 250 kvinnor har mördats av en partner eller tidigare partner sedan millennieskiftet. Varje år anmäls över 17 000 misshandelsbrott där gärningsmannen har eller har haft en nära relation med offret.

Hittar vi den nu mordmisstänkte Örnsköldsviksmannen i båda kategorier? Statistiskt sett är det högst troligt.

Varannan man som dödat en partner fanns på myndigheternas radar, inte sällan på grund av en tidigare misshandelsanmälan. Var fjärde man hade dessutom en aktuell vårdkontakt.

En vecka in på det nya året har vi redan tappat bollen flera gånger när det gäller mäns dödliga våld mot kvinnor. Vad gör vi resten av året?

Mer läsning

Annons