Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pressfrihetens dag: Det handlar om din frihet

Annons

Den tredje maj är pressfrihetens dag. Dagen då vi kan glädjas åt att Sverige är ett av de bästa länderna i världen när det gäller pressfrihet. Enligt Reportrar utan gränsers index för pressfrihet ligger Sverige på andra plats i världen – efter Norge. Pressfrihet handlar inte bara om journalisters rätt att granska. Den handlar också om din rätt att i skrift säga vad du tycker.

Prästen Anders Chydenius från Karleby i Finland ansåg att pressfrihet var en förutsättning för att få igenom andra reformer, till exempel en friare handel.

Prästen Anders Chydenius från Karleby i Finland ansåg att pressfrihet var en förutsättning för att få igenom andra reformer, till exempel en friare handel. Han blev invald i riksdagen för prästståndet och vid riksdagen i Gävle den andra december 1766 fick Sverige världens första tryckfrihetsförordning.

Tryckfriheten är inte självklar. I Turkiet fängslas journalister som granskar Erdogan och hans regim. I Polen försöker regeringen gå in och styra innehållet i public service. I Ungern har det upprättats ett medieråd som kan utdela bannbullor och straffavgifter till medier som inte behagar det styrande partiet. I Eritrea sitter den svenske medborgaren Dawit Isaak fortfarande i fängelse, för att han publicerat att ett upprop för demokrati. Där har han suttit sedan i september 2001.

Betlehem Isaak, dotter till fängslade journalisten Dawit Isaak.

I Sverige råder censurförbud. Och det finns en rad spärrar mot att myndigheter ingriper mot det skrivna ordet. Men hoten finns där ändå. Journalister som granskar högerextremism och rasism hotas. Människor som skriver insändare och skriver under med sitt namn utsätts för trakasserier.

Sedan tänker du "äsch, jag hoppar över det". I det ögonblicket har den som trakasserar vunnit.

Säg att du är på väg att skriva en insändare. Men du minns det där hotfulla mejlet eller det där märkliga telefonsamtalet som kom förra gången du skrev. Sedan tänker du "äsch, jag hoppar över det". I det ögonblicket har den som trakasserar vunnit. Din röst har tystnat i just det här ärendet. Det är ett nederlag för tryckfriheten. Och det oavsett om du är för eller mot invandring, för eller mot SAS-beslutet att förbjuda slöja eller för eller mot skattehöjningar. Den som tar pressfriheten på allvar står upp och försvarar sin motståndares rättigheter.

Mer läsning

Annons