Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, Sverige är inte i djup kris

/
  • Sverige är klara för VM i fotboll i Ryssland nästa sommar. Sverige ligger dessutom i topp på många listor som rankar tillståndet i världens länder.

Annons

Hur bra är egentligen Sverige? Futurion vid Göteborgs universitet har granskat 40 internationella rankingar och index.

Sverige hamnar bland världens bästa länder i de flesta jämförelserna. Läget är ljust och det är långt till en systemkollaps.

Den värmländske författaren och filosofen Erik Gustaf Geijer skrev i Odalbonden för över 200 år sedan: ”Var plåga har ett skri för sig, men hälsan tiger still.”

Det gäller än i dag. Vi tenderar att glömma bort det som är bra för att i stället fokusera på problem. Vi uppmärksammar och kommer lättare ihåg negativ information, och det som fungerar som det ska är ingen nyhet.

Det riskerar att föda en obefogad pessimism och det är vad vi ser i Sverige i dag. När SOM-institutet 2014 frågade svenska folket svarade 44 procent att det gick åt fel håll och 30 procent att det gick åt rätt håll. I fjol hade antalet pessimister ökat till 54 procent och optimisterna krympt till 19 procent.

Vad bygger pessimismen på? Inte särskilt mycket på fakta, visar Futurions och journalistprofessorn Jesper Strömbäck granskning. De har granskat 40 internationella rankingar av världens länder och resultatet redovisas i rapporten ”Mellan skönmålning och svartmålning”.

Det visar sig att Sverige ligger i topp på väldigt många listor. I drygt hälften är Sverige bland de fem bästa, ofta tillsammans med de andra nordiska länderna. Bredden är imponerande.

Sverige är ett av världens friaste och mest demokratiska länder. Vi har ett bra företagsklimat och en arbetsmarknadsmodell som fungerar. Vi är i topp i innovation, entreprenörskap, hälsa, hållbarhet, energi och välmående.

Fakta visar sammantaget att Sverige är ett av världens tio bästa länder att leva i. Alarmismen saknar proportioner och talet om en förestående kollaps är falskt.

Svartmålarna har ett övertag i kampen om verklighetsbilden och den som äger problemformuleringsinitiativet har stor makt. Överdrifterna gynnar de som söker konflikt och polarisering, men debatten skulle må bra av om tonläget sänktes och om den byggde på fakta.

Det betyder inte att allt är frid och fröjd i konungariket. Nej, det finns åtskilliga svåra problem att lösa. Skolresultaten behöver höjas, vårdköerna kortas, arbetslösheten bekämpas, integrationen förbättras och klyftorna minska.

Men det vore välkommet om fakta kunde tysta de värsta domedagsprofetiorna. I rapporten citeras Tage Danielsson som en gång sade att ”Om man vägrar se bakåt och inte vågar se framåt måste man se upp”.

Ja, överdriven pessimism är aldrig bra. Och en dålig placering på en ranking får inte betyda uppgivenhet. Saker går att ändra på, ett underläge behöver inte automatiskt innebära förlust.

Se bara på fotbollslandslaget, uträknat av många inför avgörande matchen mot storfavoriten Italien i förra veckan. Sverige är i världsmästerskapen och Italien i djup kris. Sverige är i världstopp på många sätt, nu är vi även med bland de 32 länderna som spelar VM nästa år. Ingen kris här heller med andra ord.

Mer läsning

Annons