Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möter myter med myter

/
  • Erik Ullenhag (FP) gör ett halvhjärtat försök att punktera några främlingsfientliga myter.

Välvilligt men olovligt naivt utspel av integrationsministern som tror sig kunna punktera myter om invandring med slappa skott från höften.

Annons

I går lanserade integrationsminister Erik Ullenhag (FP) en hemsida som med fakta ska bemöta myter och fördomar om invandring som sprids i sociala medier. Detta enligt ministern själv på Dagens Nyheters debattsida där självbelåtenheten riktigt osar:

Debatten mot främlingsfientligheten och fördomarna måste alltid tas. De goda krafternas tystnad riskerar leda till att fördomarna får allt starkare fäste, skriver Ullenhag och menar att det är det regeringen gör med sin hemsida.

Men resultatet riskerar tyvärr att bli det rakt motsatta.

Att regeringen agerar för att inte låta rasister gå oemotsagda är inte problemet. Problemet är HUR man gör det. Att genom att på regeringens hemsida lista 13 myter och besvara dem - ack så ytligt och utan källhänvisningar - är exempel på politisk opinionsbildning som hör bättre hemma utanför regeringskansliet.

Detta inte minst som sanningshalten slirar i en del av det Ullenhag listar, och för att svaren är vinklade och blandar fakta med åsikter. Precis som sajterna Ullenhag vill bemöta, olustigt nog. Man väljer den statistik som stödjer den tes som på förhand bestämts är rätt.

Sammantaget kommer hemsidan inte övertyga en enda rasist om att de har fel. För den som vacklar i sin övertygelse och vill hitta motbevis till överflödet av statistik de hittar på rasistsajter är det för ytligt och oengagerat för att övertyga - och redan övertygade antirasister störs tveklöst av hur regeringen på detta sätt ger legitimitet till myterna och sen inte ens kan motbevisa dem övertygande.

Vi kan ta ett exempel: "Myt 9: Invandringen kostar Sverige tiotals miljarder kronor varje år."

Det är inte en myt speciellt många hört vågar jag påstå. Siffran som möter besökare på rasistiska sajter ligger betydligt högre. Hundratals miljarder kronor årligen är en summa som betydligt oftare nämns.

Då blir det besynnerligt att regeringen väljer en så pass "låg" siffra att framhålla som myt. Allra mest med tanke på att tiotals miljarder är en siffra som nämns i regeringens egna utredningar om invandringens kostnader.

Professor Jan Ekberg är nationalekonomen som forskat på detta länge och kommit fram till att den årliga nettokostnaden ligger runt 40 miljarder.

Hans utredning Invandringen och de offentliga finanserna från 2009 finns också att hitta på regeringens hemsida och slutsatsen är rätt förutsägbar: Helt avgörande för invandringens effekter på de offentliga finanserna är hur bra invandrarnas integration på arbetsmarknaden fungerar.

Hög arbetslöshet bland invandrare betyder att de kostar statskassan mer än de tillför i kronor, om vi nu vill räkna på människor av kött och blod i kalla mynt och prassliga sedlar. Och ju längre tid borta från arbetsmarknaden desto svårare blir det att komma in. Det är ingen myt utan en tragisk verklighet.

Jobb är nyckeln till integration, jobb är hävstången mot fördomar. En regeringssajt gör varken till eller från.

Annons
Annons