Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte ett dugg modigt att våga ta debatten om fåniga struntsaker

/

"Vi måste våga diskutera …" brukar det grötmyndigt hävdas när någon skribent vill verka lite modig.

Annons

Ofta handlar det om ämnen som redan diskuteras flitigt. Jag vill inte sällan invända att vi måste våga att inte diskutera.

Att några förskolefröknar har täckande klädsel av religiös art är exempelvis inget att diskutera.

Jag tänker i varje fall varken vara för eller emot bara för att jag känner till ett fall där barnen älskar sin förskolelärare med det heltäckande plagget. Det lämnar jag med varm hand åt arbetsgivare och föräldrar som kan följa hur det funkar dagligen. Du som sitter hemma på din kammare ska kanske också fundera på om de inte är bättre lämpade att bedöma saken.

Debattsugna herrar på nätet har redan invänt med frågor som: Ska man få bära nazistuniform då också kanske? Eller vara naken! Gäsp. Jag tänker inte ha en åsikt om det heller. Låt arbetsgivaren bedöma i den händelse situationen någonsin skulle uppstå. Jag tror inte för ett ögonblick att samhället kommer att rasa för att jag vänder ryggen åt även dessa fåniga klädfrågor.

Lika släpphänt likgiltig är jag inför den utbildade barnmorska som inte vill utföra aborter. Många hävdar att hon borde vägras anställning. Men vården skriker efter kompetenta barnmorskor och i Norge och Tyskland kan man hantera personal som av etiska skäl inte vill utföra vissa behandlingar.

Själv vet jag för lite om svenska förlossningsavdelningar, men de borde vara bäst på att bedöma kompetens och arbetsrutiner. Därför tycker jag att anställningsbeslutet hör hemma där, inte i domstolar eller i den svenska offentliga debatten.

Sak samma om badhus har några öppettider bara för kvinnor. Jag kan inte begripa hur detta kan engagera folk som aldrig satt sin fot där. Däremot konstaterar jag att engagemanget är selektivt. När exempelvis travbanor lockar med särskilda tjejkvällar uteblir protesterna.

Jag tycker det är viktigt att inte ta debatten om sådana frågor. Det finns nämligen något kvävande i att så många inbillar sig att de är experter på andras leverne. Särskilt som tvärsäkerheten tilltar ju mer främmande de berörda människornas värderingar och beslut är. Är det inte just då vi borde hålla inne med ogenomtänkta funderingar och fråga om och hur det funkar för dem?

För i de flesta fall fungerar det. Folk är nämligen inte idioter. Särskilt inte i det vardags-, arbets- och fritidsliv de känner väl. I många fall, de allra flesta faktiskt, klarar vuxna människor alldeles utmärkt att välja religion och passande kläder, sköta sitt jobb och lösa konflikter på arbetsplatsen. Det gäller även om de skulle fatta beslut som tyckare vid sin datorskärm långt från situationen och utan större kunskaper eller personkännedom finner klandervärda. Vill man vara lite filosofisk är det rentav vad frihet går ut på.

Annons