Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den vilda jakten på nätpatienter

/
  • Vård på distans kommer att bli stort i framtiden, men just nu är den virtuella vården en dyr affär för landstingen.

Annons

Privata nätläkare som "ta emot" patienter på videolänk är en växande marknad. Men många varnar för att branschen växer så fort att kvaliteten och patientsäkerheten hotas.

En granskning i Region Jönköping visade att i tre av fyra patienter som fått antibiotika mot halsfluss eller lunginflammation hade diagnostiserats på fel grunder.

Vård på distans, eller telemedicin, kommer helt säkert att bli vanligt i framtiden. För befolkningsglesa län som vårt kommer tekniken att vara helt avgörande för att klara vården.

Men i det oreglerade läge som råder just nu har virtuella vårdcentraler blivit ett sätt att mjölka vårdsystemet på skattepengar.

Nätläkarföretagen utnyttjar ett kryphål i ersättningssystemet som gör att det är fritt fram för vem som helst att anlita en nätläkare, vart som helst i landet. Patienten behöver bara betala 250 kronor, medan hemlandstingen måste betala upp till två tusen kronor för 10-15 minuters "besök" hos en nätläkare. SKL försöker få ersättningen sänkt, men än så länge är inga beslut tagna.

Nätläkarbolagen tar bara enkla fall som inte kräver fysisk undersökning, ofta sådana som en allmänläkare sköter på telefon, eller som normalt klaras av sjuksköterskor.

Distriktsläkarföreningen, DLF, varnar för att landsting och regioner subventionerar en vård som i första hand är till för att tillmötesgå patienternas önskemål om snabba lösningar (gärna antibiotika) - men som ger en marginell avlastning för primärvården.

Kontentan är en dyr vård som strider mot de lagliga och etiska principerna om att behoven ska styra, menar DLF.

Det är starka varningsklockor som ringer. Det låter oroväckande defensivt när sjukvårdsminister Gabriel Wikström uppmanar landstingen att "kavla upp ärmarna" och själva erbjuda vård via nätet för att inte lämna fältet fritt för privata aktörer.

Det påminner om den naiva inställning som politiker hade till friskolereformen i början, innan de stora koncernerna tog över.

Marknaden kommer inte att leda utvecklingen av telemedicin åt rätt håll. Det behövs regleringar – och de behövs snabbt.

Mer läsning

Annons