Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför skämmer polisens medborgarlöften ut kåren

Annons

En kris kan ta sig olika uttryck. I Örebro har det gått så långt att förundersökningsledare Peter Springare har börjat jämra sig över polisens arbetssituation på Facebook och i storstädernas förorter brinner bilar; butiker blir plundrade och oskyldiga människor dör i samband med de gängkriminellas skottlossningar.

Här hemma i Västernorrland är problemen av ett annat slag. Vi har inga förortsproblem eftersom vi inte knappt har några förorter. Därför är det svårt att över huvud taget prata om att Polismyndigheten befinner sig i kris eftersom polisen så sällan syns till.

Men vi har i alla fall rikligt med snö. Jag läser ett reportage i ortstidningen – att poliserna Peter Selling och Krister Kronström nu har fullt sjå med att hålla ordning på de 6 000 registrerade snöskotrarna i min hemkommun.

Kronström och Selling är de enda två skoterpoliserna i hela Västernorrland. För bara några år sedan var de tio poliser som ansvarade för att hålla ordning på skotertrafiken i länet.

Det kan tyckas löjligt att i ena stunden prata om allvarlig brottslighet, för att in nästa stund klaga på att antalet skoterpoliser har minskat. Men faktum är skoterpoliserna representerar det som är själva basen för det dagliga polisarbetet, ja, det som i vid bemärkelse kan beskrivas som "ordningsverksamheten". Det ska inte förringas.

Bo Wennström vid Uppsala universitet konstaterar att "polisen ska inte bara vara reaktiv utan också verka preventivt för att förekomma ordningsstörningar och brottslig verksamhet..." Det är här polisens så kallade medborgarlöften kommer in i bilden.

Medborgarlöften syftar till ett effektivare brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Men, tillägger professorn i rättvetenskap, "... vill man vara elak kan man säga att de har ett tydligt sammanträdesfokus. Förebyggare inom polisen träffar andra förebyggare inom socialtjänst, landsting, räddningstjänst och frivilliga organisationer."

Den här beskrivningen är betecknande för de medborgarlöften som har tagits fram för kommunerna i Västernorrland. Polisens löften till medborgarna (se själv på polisens hemsida) är så löjliga att det hela blir direkt pinsamt:

I Sollefteå lovar man bland annat att "ha polis närvarande på medborgarkontoret i Ramsele en gång per månad", Ja, undantaget semesterperioden juni–augusti då förstås.

Och i Örnsköldsvik lovar polisen att resecentrum ska bli tryggare. Man ska "arbeta aktivt mot identifierade problem tills att en godtagbar situation råder". Det "identifierade problemet" är i klartext de tiggare som brukar övernatta på resecentrum (men det vågar polisen inte skriva på sin hemsida), ja, om det nu inte handlar om att hissen till spår elva som emellanåt krånglar...

I Kramfors lovar polisen att fotpatrullera i centrum vid minst tio tillfällen per månad, motsvarande siffra för Härnösand är femton och i Ånge tar polisen i rejält – och lovar minst 20 fotpatruller i centrum (plus "riktade insatser mot olagliga A-traktorer").

I Sundsvall är däremot polisen inte särskilt specifik i sina utfästelser. Där lovar myndigheten helt enkelt "att med utpekad polispersonal aktivt arbeta i centrum för att motverka ordningsstörning och narkotikabrott."

Ja, Sundsvallspoliser lovar helt enkelt att man faktiskt ska göra sitt jobb. Varken mer eller mindre.

För övrigt har polisen ännu inte publierat något medborgarlöfte i Timrå på sin hemsida.

Det är som ordspråket säger: "Det bästa sättet att hålla sitt ord är att inte ge det."

Grattis, medborgare!

Annons
Annons