Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför måste Ewa "100 miljoner" Back göra fler nedskärningar i vården

Annons

I Sollefteå fortsätter ockupationen av BB och kampen har redan gett stora ringar på vattnet. Solidaritetsyttringar kommer nu från när och fjärran som en påminnelse om att aktivisterna inte står ensamma.

Svenska kyrkan i Sollefteå, men även artisten Stefan Sundström och vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har alla tagit parti för vården i Ådalen, så snart kanske det vänder.

Det kommer det inte att göra, för samtidigt som förväntningarna om god vård i hela länet består talar ekonomin sitt tydliga språk. Inga progglåtar i världen kan förändra denna nedslående omständighet.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa Back (S).

Landstinget Västernorrlands bokslut för det gångna året ger varsel om kommande tilldragelser. Landstinget gjorde förvisso ett positivt resultat, men skenet bedrar. En starkt bidragande orsak till det skenbart goda läget är nämligen tillfälliga intäkter, i form av bland annat statliga pengar för asylhälsovård och intäkter från fastighetsförsäljning.

Att utifrån detta försköna bilden av det ekonomiska läget vore direkt oansvarigt, för än är läget inte under kontroll. Hälso- och sjukvårdsnämnden kommer att tvingas kapa kostnader även fortsättningsvis.

Specialistvården gjorde nämligen ett underskott på 100 miljoner kronor. Samtidigt landade hälsocentralerna på ett underskott på 32 miljoner kronor. Detta trots den genomförda skattehöjningen.

Utgifterna har helt enkelt ökat mer än intäkterna. I synnerhet stafettkostnader skenar ohejdat vidare i rekryteringsproblematikens spår.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Ewa "100 miljoner" Back (S) har med andra ord en del att jobba med och hennes verklighet lär inte förändras av att partiledare från V och C sticker upp nosen för att försöka kapitalisera på det folkliga missnöjet i Ådalen.

Statsministern kommer, hur socialdemokratisk han än må vara, inte att gripa in för att skona specifika avdelningar på ett enskilt sjukhus i hemlänet. Politik funkar inte på det viset.Den ekonomiska oredan i Västernorrland kommer tyvärr att behöva hanteras på plats och genom fortsatta besparingar.

Tro inget annat.

Mer läsning

Annons