Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bleka centerpartister solar sig i Annie Lööfs stjärnglans

Annons

Förra veckan besökte Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ockupanterna i Sollefteå och tog hem politiska poänger på att Socialdemokraterna har lagt ned såväl BB som akutkirurgi i statsministerns gamla hemkommun. Det var ett skickligt politiskt agerande.

Centerns partiledare Annie Lööf.

I dag är det dock Annie Lööfs tur att skina och spegla sig i Ådalens pärla. Den populära partiledaren har meddelat att hon också ska åka hit och spana in de sällsamma personerna från norr, som övernattar i sjukhusets entré.

Ja, i stället för en västerpopulist får nu ockupanterna nu träffa en riktig centeropportunist.

Annie Lööf vet verkligen hur man ska skörda publicitet. Hennes presschef borde belönas med en närodlad gräddbakelse och en öl från Sundåsen för det här initiativet.

På Twitter skriver Annie Lööf att hon ska "lyfta behovet av en tillgänglig och högkvalitativ vård, även i glesbygd." Och det låter givetvis bra. Nu ska minsann det "Röda Ådalen" få höra att det är grönt företagande, sänkta arbetsgivaravgifter, enkla jobb och ett reformerat strandskydd (!) som ska förlösa inlandet från sitt hjälplösa tillstånd.

Det enda befolkningen behöver göra är att klippa navelsträngen till socialdemokratin och arbetarrörelsen...

I sak är det nog riktigt och sant. I viss mån. Den socialdemokratiska dominansen i Ådalen har varit skadlig för bygden. Att missnöjet är så enormt i Sollefteå och Kramfors handlar inte enbart om nedmonteringen av välfärden, utan också om att rödgröna väljare känner sig svikna och förda bakom ljuset av "sina egna". På sociala medier pratas det om såväl "svartfötter" som "Ådalen 31".

Frågan är dock hur de som nu protesterar mot landstingets nedskärningar kommer att ta emot Annie Lööf. Tyvärr används ord som "nyliberal" och "marknadsekonomi" ofta som skällsord av aktivisterna i Ådalen.

Gunnar Hedlund tycks dessutom ha gjort ett större avtryck i de lokala centerkretsarna är Ayn Rand. Eller för den delen Thorbjörn Fälldin, Maud Olofsson, Emil Källström (?).

Faktum är att Centerpartiets landstingspolitiska linje är att likna med de fåror som uppstår när ett slött plogblad korsar en stenig leråker. Partigruppen i Landstinget Västernorrland bedriver en slags politik som knappast lär imponera på Annie Lööf:

För det första så körde C och Sjukvårdsalliansen landstingsekonomin i botten under förra mandatperioden, vilket ledde till den situation landstinget befinner sig i nu.

För det andra så var centerpartisterna också med och drev igenom en hårt kritiserad centralisering – i och med införandet av länskliniker. Ej heller det särskilt centerpartistiskt.

För det tredje så föreslog centerpartisterna en ännu större skattehöjning (80 öre) än något annat borgerligt parti i landstingsfullmäktige. Ja, till och med högre än den rödgröna majoriteten...

Till saken hör att man starkt kan ifrågasätta hur mycket det heltidsarvoderade landstingsrådet Hans Hedlund (C), och hans partigrupp, har åstadkommit politiskt under mandatperioden. Ja, till och med Sollefteås nya politiska stjärna Johan Andersson (C) har visat ett större engagemang för landstingspolitiken än hela den centerpartistiska landstingsgruppen tillsammans, och då är han som bekant inte ens landstingspolitiker.

Den här bedömningen av Centerpartiet i Västernorrland kanske kan tyckas hård, skoningslös och brutalt ärlig. Särskilt i jämförelse med hur Vänsterpartiet och Jonas Sjöstedt omskrivs inledningsvis.

Saken är den, att det inte går att ha särskilt höga förväntningar på ett parti och en partiledare som uteslutande sysslar med välfärdspopulism. Förväntningarna på Centerpartiet är däremot radikalt annorlunda.

Annie Lööfs parti ska ju utmana och reformera välfärdsstaten, men tyvärr är Annie Lööfs västernorrländska partikamrater inga goda nyliberaler.

Annons
Annons