Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmaning till män: Närhet kräver samtycke och respekt

/
  • Vi måste våga säga nej till 4 sekunder och ja till hållbara relationer. Närhet byggs fram och lockas fram, skriver skribenten.

Annons

Nu är det dags att vi män lämnar lusten och bygger kärlek. Alla längtar efter intim närhet. Något oerhört vackert som ger livet krydda. Men det finns inga genvägar. Intim närhet kräver samförstånd. Utan samförstånd blir intim närhet ett övergrepp.

Vi är alla offer för en ytlighets kultur. Det är nu hög tid att vi män bryter den. Vårt problem, vårt ansvar.

Förr lovade man trohet livet ut och gav varandra ringar sen gick man till sängs. Nu går man först till sängs och sen frågar man vad heter du?

Äktenskapet skapade ett naturligt avstånd. Nu finns inte det avståndet kvar och så kommer det att vara men hur gör vi nu? Vi har alla en fri vilja att sätta våra normer om vad som är rätt och fel men det ger oss inte rätten att ta närhet från någon som inte vill.

Läs även: MeToo-kampanjen: "De som gjorde mig illa har återigen tagit plats i mitt liv"

Den sexuella spänningen tycks fått fritt spelrum i ett vakuum av verklig närhet. Sex kommer alltid med ansvar det är här vi män måste leva upp till det.

Vi vill alla bli älskade men i den tid vi lever i verkar vi ha tappa förmågan att närma oss varandra och söka relationer som växer fram till intim närhet.

Om man möter kärlek vågar man låta sex vänta. Älskar vi någon skapar vi en atmosfär av samförstånd, närhet med respekt. Vi måste lära oss att älska på avstånd och bygga närhet på avstånd. Vi måste våga säga nej till 4 sekunder och ja till hållbara relationer. Närhet byggs fram och lockas fram. Det är vi män som måste skapa den atmosfär och det förtroende som ger intim närhet men den måste hålla efter de 4 sekunderna. Det är nu tid att vi män står upp och gör en skillnad.

Kjell-Gunnar Bergman …

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons