Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna inför kyrkovalet: "Ingen av dagens församlingar kommer att försvinna"

/

Annons

En hel del människor ifrågasätter, trots att de är medlemmar i Svenska kyrkan, varför de ska rösta i söndagens kyrkoval. Om man granskar de olika nomineringsgruppernas (partiernas) program, kan man hitta flera orsaker.

Var står man i de olika frågorna? Jag tror mig veta, att nära nog alla partier, oavsett, om de säger sig vara opolitiska eller inte, exempelvis vill ha en öppen folkkyrka. Det är en oerhört viktig fråga för oss.

Det har det även blivit på senare tid för de som inte delat vår åsikt. Sedan har något parti lagom till kyrkovalet ändrat sig när det gäller samkönade äktenskap och kvinnliga präster.

När det gäller mitt engagemang som ordförande i domkyrkoförsamlingens kyrkoråd, kan jag berätta att de senaste fyra åren har vi haft ett fantastiskt bra samarbete med Centerpartiet.

■■ INSÄNDARE: Biskopen: "Svenska kyrkan öppen för alla – ta ditt ansvar som medlem och rösta i kyrkovalet"

Vi har sett till att domkyrkoförsamlingens ekonomi är i balans, vi har betalat av den dyra renoveringen av domkyrkan, beräknad att ta 25 år. Nu går vi in i ett samarbete med Landsförsamlingar utan någon ekonomisk skuld i bagaget.

Det finns oro över att samarbetet mellan Landsförsamlingar och Domkyrkoförsamlingar kommer att gå ut över de olika församlingarna. Så är det inte.

Det är i stället så att i förlängningen kommer det att bli ekonomiskt gynnsamt för både Landsförsamlingar och Domkyrkoförsamlingen. Det kommer initialt säkert att kosta lite mer. Men att göra som det är tänkt, samarbeta med de olika församlingarna, innebär samordningsvinster.

Att i stället för att ha personal som arbetar med vissa uppgifter i Landsförsamlingar – och samtidigt ha personal som arbetar med samma uppgifter i Domkyrkoförsamlingen – se till så att personal arbetar över församlingsgränserna, kan bidra till tämligen stora besparingar. Pengar som i stället kan gå till de uppgifter som är församlingens huvudsakliga uppgift: Gudstjänst, undervisning, diakoni och mission.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Politikernas kamp om kyrkan – tio grupper ställer upp i valet till Härnösands stiftsfullmäktige

Viktigt att påpeka är också att alla församlingar kommer finnas kvar och ha kvar sina församlingsråd. Det blir ett gemensamt kyrkofullmäktige och ett gemensamt kyrkoråd för de blivande sju församlingarna.

Jag inser att det är oerhört mycket att försöka förstå så här i början. Det har tagit nästan ett år för oss som nu är aktiva inom kyrkopolitiken att lära oss en del. Mycket återstår.

Jag tror dock att det kommer att bli bra för såväl medlemmar som personal och kyrkopolitiker. Det beror också mycket på vilken inställning vi har när vi nu går in i det nya.

Christina Meltin Westerlund

Ordförande i Domkyrkoförsamlingens kyrkoråd (S)

■■ LEDARE: Susanne Sjöstedt (S): En ”neutral” kyrka blir bara ett tomt skal

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons