Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Replik: Spjutegårdens hyra är fyra gånger högre än vad som berättats

/

Annons

Replik på " Ett klargörande – därför sade Länsmuseet upp hyresavtalet med Spjutegården ".

Det är beklagligt att museichefen Jenny Samuelsson har gått ut i tidningen med grovt felaktiga uppgifter om våra hyreskostnader för Spjutegården. Hon påstår att vi betalar 60 000 kronor om året, men den kallhyra (!) vi debiteras är på 72 675 kronor. Till det kommer att vi själva och inte museet står för uppvärmningen med direktverkande element, vatten och sophämtning för nästan 200 000 kronor om året.

För Plus-kunder: Spjutegården uppsagda av länsmuseet: "De har mer eller mindre slängt ut oss"

Vår faktiska hyreskostnad är alltså minst 22 000 kronor i månaden, inte 5 000 kronor som Jenny Samuelsson hävdar. Vi har flera gånger försökt få ”ett normalt hyreskontrakt” med museet som då skulle stå för uppvärmningen, men nekats det. Alla förstår säkert att ett stort hus som byggdes 1805 och flyttades till Murberget 1917 långt ifrån är fritt från drag och är dyrt att värma upp.

Att museichefen inte verkar sätta sig in i verkligheten innan hon på nytt uttalar sig i pressen verkar både naivt och oseriöst. Vi har på kort tid drabbats av tre olagliga uppsägningar och efter nästan ett år på posten har Jenny Samuelsson inte ens tagit sig 100 meter till Spjutegården för att hälsa och prata med oss.

Under Ordet fritt uttalar sig hon och ordföranden Brita Wessinger även om vägen upp till Spjutegården. Men de låtsas inte om att den även går till länsmuseet och hela friluftsmuseet. Förklaringen till att kostnaden just nu blivit så hög kan bero på att underhållet åsidosatts under många år och att man även haft två stora vattenläckor under vägen. Därför har man blivit tvungna att gräva nya diken.

■■ För fler insändare, klicka här.

Angående inventarierna så låter det som museet äger allting, men det är ju inte heller riktig sanning, eller hur Jenny Samuelsson?

Det är riktigt att tillförordnande chefen Eva Carron i maj 2016 mejlade en olaglig uppsägning av hyreskontraktet till oss. Detta rättfärdigar inte Jenny Samuelssons handlande när hon i november 2016 maila oss om ett ”Träff inför avslut”. Då upplystes vi om att ”vi och vår husmanskost inte ingår i hennes vision” och att ”vi skall vara ute den 28 februari i år" samt att ”beslutet är redan taget”. När vi talade om att den uppsägningen vi fått är olaglig och att de måste skicka ut en ny, försökte de säga upp oss på plats – tyvärr! Den 18 mars 2017 får vi från Jenny Samuelsson ett rekommenderat brev med en ny olaglig uppsägning av hyresavtalet. Denna gång med utflyttningsdatum den 28 februari 2018.

Läs också: Länsmuséet har stängt entrén via Murbergsvägen – hänvisar till Hamnleden

Vi kontaktade då hyresnämnden i frågan om uppsägningen var giltigt eller inte. Den 17 maj kommer avdelningschef Torbjörn Svan gående med en ny uppsägning, med samma utflyttningsdatum. Även denna gång var den underskriven av Jenny Samuelsson. Det tycks konstigt att i bägge uppsägningarna står att det är Stiftelsen Länsmuseet Västernorrland som säger upp oss, trots att inte stiftelsens styrelse tagit något sådant beslut. Inte heller i vägfrågan finns något beslut av stiftelsens styrelse. Att Jenny Samuelsson tar egna beslut kan tyckas vara bra, men är det inte på tiden att hon sätter sig in i saker istället för att gå på uppgifter i andrahand? Får hon ensam ta sådana här beslut? Länsmuseet Västernorrland med en budget på cirka 60 miljoner kronor lever på skattemedel till 80 procent från landstinget och resterade 20 procent från kommunen och staten. Kan en tjänsteman handskas hur hon vill med dessa pengar?

Vi tycker att det för länge sedan är dags att ta tillbaka uppsägningen(arna) och avstängningen av vägen! Och att museets chef för första gången kommer in på Spjutegården och säger hej!

Mats Forsström

Ronny Larsson

Spjutegården

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons