Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norrbottens landsting är inget föredöme

Annons

Replik på "Landstingsråd i Norrbotten dömer ut Västernorrlands folkvalda: Total avsaknad av patientperspektiv", ST.nu 30 april.

Ett landstingråd (S) och en länschef för ortopedin i Norrbotten oroar sig över Västernorrlänningarnas sjukvård och kostnader i en artikel i ST. Norrbotten är en av få landsting som har centraliserat ortopedikirurgi till ett enda sjukhus. I riket finns 64 sjukhus som redovisar sådana kliniker. Norrbottningarna insinuerar att motståndet mot föreslagen omstrukturering i Sollefteå inte skulle måna om patienternas bästa och därigenom drabba patienterna. En grumlig referens till en utredning om högspecialiserad vård av Måns Rosén och någon sorts erfarenhet från vårdarbete, ligger bakom Norrbottningarnas generella tyckande om centraliserad vård. Ortopeden landar ändå i konstaterandet att de, för det första saknade personal.

Läs också: Socialdemokraternas gigantiska svek

Läs också: Ådalen på marsch för vården

Läs också: Kalmar är ett föredöme

Läs också: Bra att landstinget äntligen kom till skott

Läs också: Dags att tala sanning – förslaget innebär kraftig försämring av sjukvården

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

I ett avseende har dock landstingsrådet (S) rätt – nedläggning av rehabmedicinska klinken drabbar direkt patienterna. Landstingsledningen föreslår att dessa yngre patienter hädanefter ska vårdas billigt på klinik med geriatriska patienter, trebäddsrum och på en klinik som redovisar en av rikets sämsta patientupplevda kvalité. Är det sådana beslut som norrbottningen (S) menar är att visa ledarskap och politisk ryggrad?

Landstingsrådet och ortopedichefen vill nog inte heller redogöra för den kompletta kostnadsbilden. Norrbotten har nu 121 miljoner kronor högre kostnader för transporter än Västernorrland. Paketering av sjuka inför långa resor, konsekvenser av senarelagda operationer med vård på hjul och förlängda vårdtider är oklart både mänskligt, medicinskt och kostnadsmässigt. Effekten på eftervården är inte belyst, Norrbotten redovisar trots allt 410 fler årsarbetare i vården än Västernorrland.

Norrbottningarna tycks omedvetna om att Västernorrland lagt ner ett sjukhus, till stor del för att kunna ha kvar det akutsjukhus i Sollefteå som nu är hotat. Norrbotten har än inte lagt ner något av sina fem sjukhus. Fram till 2009 hade Norrbotten och Västernorrland rikets högsta kostnader efter invånarantal. Västernorrland gjorde ett rejält sparbeting efter 2010, något som norrbottningarna aldrig genomfört. I senaste statistik är Norrbottens nettokostnad för landstinget 328 miljoner högre än Västernorrlands landsting, centraliseringsivern ger inte utslag i ekonomin.

Norrbotten kan omöjligen vara ett föredöme när syftet är att sänka kostnader. Västernorrlänningarna borde i stället vara oroliga för vilka kostnader vi ska bidra till Norrbotten i en påtvingad Storregion.

Tommy Berggren

Sjukvårdspartiet i Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons