Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget satsar inte på kvinnorna – gynekologin i Ö-vik i fara

/
  • Att gå till gynekologen är något helt annat än att gå till öra, näsa, hals, medicin och ortoped, skriver skribenten.

Annons

Idag är många kvinnor i Örnsköldsviks kommun med omnejd förtvivlade eftersom Öppenvårdsgynekologin stängs i december. Det har länsklinikchefen i gynekologi Marju Dahmoun, Sundsvall, bestämt. Hon säger att det finns inget behov av privat gynekolog i öppenvården i Örnsköldsvik. Punkt slut. Ändå har denna privata gynekolog haft fullt upp med patienter som skickats från primärvården, barnmorskor och apotekare.

Men hur i hela världen tänker man i Landstinget Västernorrland? Ja inte är det då på kvinnorna.

Denna privata gynekolog har varit och är som en oas. Hit kan kvinnor komma och slippa gå långa omvägar först via primärvården och efter ett antal månader kanske få komma till gyn eller till öppenvårdsgynekologen. För sjukhuset måste det här ha betytt och betyder en stor avlastning och likaså för primärvården.

Läs även: "Siffrorna talar sitt tydliga språk – här är kvalitetsfakta om Sollefteå kvinnoklinik"

Att få komma direkt till en gynekolog som man känner sedan åratal, som dessutom är mycket skicklig och kvinna är oersättligt. Nu kommer det att kosta från 200 kronor till 1000 en behandling när avtalstaxan tas bort i december hos henne och hur tror Landstinget Västernorrland och länsklinikchefen att kvinnor ska ha råd?

Det är kanske inte bara en gång man måste gå utan flera gånger under en period och dessutom vara i behov av både mediciner och olika behandlingar. Vad tror ni blir följden? Jo att många kvinnor går och gruvar sig tills smärtor, blödningar eller cancersvulst är för stora och då kanske det är för sent och vad kostar det landstinget i slutänden?

Att gå till gynekologen är något helt annat än att gå till öra, näsa, hals, medicin och ortoped. Det borde Marju Dahmoun begripa.

Länsklinikchef, Landsting och politiker se till att Öppenvårdsgynekologin får fortsätta att vara öppen med avtalstaxa i Örnsköldsvik så att fler kan räddas.

Ingegerd Grimell

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons