Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarskribent ifrågasätter vindkraften: "Inte rätt väg att gå – bättre satsa på ny kärnkraft"

/
  • Vindkraft – inte rätt väg att gå för framtidens energi.

Annons

Svar på "Starka miljökrafter ger svar på tal: "Förnybar el bästa vägen att gå i omställningen – svensk kärnkraft behöver ersättas", Ordet fritt 26 januari.

Anders Wijkman med flera framhåller det självklara i att gammal kärnkraft behöver ersättas. Det gäller även vindkraft och den återstående livslängden på gammal kärnkraft är längre än livslängden på nybyggd vindkraft.

Vindkraftverkens medellivslängd är cirka tolv år, ungefär hälften av gängse kalkylvärde. Det betyder att kostnader och miljökonsekvenser för vindkraft är kraftigt underskattade. Förstahandsalternativet för gammal kärnkraft bör vara den nya, fjärde generationens kärnkraft.

EU-projektet CASES beräknar att ny vindkraft är mer än dubbelt så dyr som ny kärnkraft. Eftersom vindkraft inte kan ersätta kärnkraft utan kräver ett i grunden ombyggt elsystem och ny väderoberoende kompletterande kraft (alternativt stora lagringssystem), kommer den slutliga notan för vindkraft att bli betydligt större än så.

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kmmentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

I Tyskland har storsatsningen på förnybar energi blivit ett nationellt fiasko, med fördubblade elkostnader, ökande energifattigdom, ett stort antal nya kolkraftverk och ett problematiskt försörjningssystem. Vindkraftsländerna Danmark och Tyskland har Europas i särklass högsta elkostnader och dessutom ökande koldioxidutsläpp.

Avslutningsvis ett citat från Percy Barnevik: "Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den energiförsörjning som alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation."

Per Fahlén

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons