Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarilska: "Hela Sverige ska leva – bara en floskel utan substans"

/

Annons

Att hela Sverige ska leva sägs med kluven tunga, då vi på landsbygden här i Ådalen hela tiden förlorar samhällsservice som lantmäteri, skattekontor, arbetsförmedling och annat. Vill man få kontakt med polisen kan man i bästa fall lyckas efter att ha suttit i telefonkö minst en timme.

Man monterar nu dessutom ner vår sjukvård bit för bit, trots vallöfte om tre fullvärdiga sjukhus i länet. Det löftet har dessvärre visat sig vara rent lögnaktigt valfläsk. Nedmonteringen sker samtidigt som regeringen anslår tolv miljoner kronor till länet för utveckling av primärvård och förlossningsvård.

Man verkar inte bry sig om ifall pengarna används till fallskärmar eller stafettläkare för 200 000 kronor per vecka, eller om de används för att hålla lika möjlighet till vård för alla.

Trots ockupation av sjukhuset i Sollefteå, protester och mediauppbåd så lyckades statsminister Löfven undvika Sollefteå på sin rundresa i Sverige. En resa som han gjorde för att lyssna på folket. Samtidigt som man i pressen kan se uppgivna, ledsna och oroliga människor kan man se nöjda landstingspolitiker. Kanske de tror att Sundsvall ska bli Norrlands huvudstad.

■■ För fler insändare, klicka här.

Tänk om folk i länet slutar att åka till Birsta och handla och i stället handlar lokalt. Tack för att vi slapp ett Stor-Norrland! Det är illavarslande nog att Landstinget Västernorrland nu har övertagit rollen från länsstyrelsen som ansvarig för regional utveckling.

Man kan bara konstatera att vi lever i det nya fattig-Sveriges skräpyta. Om man till det lägger tanken på en skatt på avstånd i form av kilometerskatt, möjligen för att delfinansiera ett snabbspår mellan våra tre största städer, då kan man undra hur det ska bli.

Mot denna bakgrund kanske det är befogat att stryka efternamnet i Socialdemokraterna? Socialism står för storskalighet och centralisering. Demokrati innebär att man lyssnar på folket och inte utesluter de som inte lyder partipiskan.

Med detta sagt anser jag att vi kan ställa krav på att inte ha den högsta skatten, då vi har den sämsta samhällsservicen och ej acceptabel sjukvård. Vi har dessutom det dyraste bränslet, den sämsta internetuppkopplingen och mycket annat.

Om vår skatt skulle vara i proportion till vad vi får tillbaka skulle det sannolikt bli mer attraktivt för företag som verkar här och gör stora vinster på våra naturtillgångar, att förlägga sina huvudkontor här och lämna efter sig några skattekronor.

Detta kan verka som en utopi men skulle säkert vända den negativa spiralen. Butiksdöd och utflyttning av kompetenta ungdomar som vi kostat på en utbildning skulle bromsas.

Jag skriver det här som en partipolitiskt obunden vän av den kanske naiva tanken att hela Sverige ska leva.

Per-Urban Gradin

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons