Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: "Starta folkhögskola för politiker – många saknar utbildning för sitt uppdrag"

/

Annons

Den största yrkesgruppen vi har i Sverige är politiker. Vi har cirka 290 kommuner, med troligen ett hundratal aktiva politiker i varje.

Till detta skall läggas landsting, riksdag, regering, utskott, kommittéer – och inte att förglömma kolossen EU. Det skulle inte förvåna mig om vi skattebetalare avlönar minst 40 000 politiker.

Säg, som exempel, att varje politiker kostar oss skattebetalare minst 100 000 kronor per år, statsministern kostar oss minst fyra-fem miljoner kronor per år.

Detta ger 4 000 000 000 kronor, fyra miljarder, om året. Det är mycket pengar och troligen finns inget annat företag som har så höga lönekostnader.

Det som förvånar mig är att dessa politiker i princip saknar anpassad utbildning för sitt uppdrag/ämbete.

Vilket stort företag skulle anställa medarbetare utan utbildning? Knappast något med ambitionen att gå med vinst.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vad uträttar de då? Vi kan se på deras resultat. Hur fungerar skolan, sjukvården, polisväsendet, byggsektorn, invandringen, försvaret, järnvägen? Det liknar mest kaos, samhället håller på att krackelera. Vi har snart ingen funktion i samhället som vi kan yvas över.

Som jag ser det fattas väldigt få beslut som är långsiktiga och är till gagn för oss vanliga medborgare. Jag tror ingen personalkostnad ger oss så litet som dessa politikers arvoden.

Jag har hört att det finns kommunalpolitiker som inte kan läsa en ekonomisk rapport, eller hålla tal där det fordras mer än tre ord utan minneslapp.

Vad är lösningen på vårt samhällsproblem? Jo – vi måste utbilda våra folkvalda.

Men hur, dessa människor som har en benägenhet att prata i mun på varandra, och speciellt när de har olika politiska ideal. Varför inte använda den ideologi som folkhögskolorna bygger på?

Låt kurserna omfatta kortare perioder med inackordering och uppdelade i olika kunskapsnivåer.

Grundämnena bör vara att utveckla retoriken och att sätta sig in i ekonomiska redovisningar och kalkyler. Eleverna som gått kurserna bör få certifikat på att de är utbildade som politiker.

Varför inte låta Örnsköldsviks kommun utveckla denna affärsidé? Den skulle skapa arbetstillfällen i Mellansel alternativt på Örnsköldsviks folkhögskola.

Åke S

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons