Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: "Populism signalerar en tydlig klyfta mellan eliten och den vanlige medborgaren"

Annons

Angående "Hellre en svag regering än populistisk politik", ledare på allehanda.se 4 april.

Är populismen en fara för demokratin? Så låter det ofta när makthavare och deras språkrör i pressen uttalar sig om vissa folkliga uppfattningar. Vad menas då med "populism"?

Ordet brukar definieras som "en benämning på politiska rörelser som vädjar till folkets missnöje och de samhälleliga institutionerna". Nära relaterade ord är förstås "populist" och "populär", den som är populär har folket med sig. Orden har sitt ursprung i latinets" populus", "folk".

■■ För fler insändare, klicka här.

Vilka är det då som använder ordet "populism"? Jag hävdar att det är eliten, den politiska och kulturella som använder uttrycket när folkets uppfattning i en viss fråga avviker från elitens uppfattning. Jag menar att användningen av ordet "populism" på ett nedsättandesätt, som det ofta är fråga om, visar att man (eliten) inte behöver ta vanligt folks ibland berättigade oro och problem på allvar: "…det är ju bara folkligt gnäll".

Man skulle kunna påstå att användningen av ordet "populism" signalerar en tydlig klyfta mellan eliten och den vanlige medborgaren. I samband med detta kan det vara intressant att höra vad en av de mera framstående tänkarna i vårt land säger.

Filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö säger nämligen så här ("Populismen är räddningen för demokratin, Kulturen TÅ/ÖA den 10 april): "Populismen är demokratins räddning. Det är bara genom det folkliga engagemanget som vi kan rädda demokratin på sikt".

Demokrati betyder folkstyre

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons