Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: "Är inte uppdraget att utveckla sjukvården?"

Annons

Jag vet något om detta med sjukvården övergripande. Förra sommaren drabbades jag av allvarlig sjukdom. Opererade hjärtat flera gånger efter hjärtinfarkt. Var inlagd en längre tid på sjukhus.

Sjukdom: Jag var i Västernorrlands län på semester. Kände mig orkeslös. Tog bilen med familj tillbaka till Stockholm. Innan avfarten till Danderyd drabbades jag av njurstensanfall. Tog in på Danderyds sjukhus för att få hjälp. Drabbades av hjärtinfarkt. Överfördes till Karolinska Solna för hjärtoperation. Därefter vårdades jag på hjärtintensiven, senare på hjärtlab och geraltiken.

Konstaterar: Vad jag upplevde var att samarbetet mellan sjukhusen Danderyd, Karolinska Solna och Karolinska Huddinge fungerade utmärkt bra, sett utifrån patienten. Alla tre sjukhusen investerar i tätare skyddsnätet för patienter.

Sjuksköterskor och undersköterskor kunde ha invandrarbakgrund. De har stor empati för patienter. Jobbet utförs proffsigt. Det inger trygghet för patienterna.

Läkare inom hjärtkirurgin är proffsiga. Tårögd tackar jag för ett förlängt liv – med kvalitet.

■■ För fler insändare, klicka här.

Byråkratisk upphandlare anställs. Det brukar inte ta lång tid förrän denne har anställt tre under sig. Ingen av dem gör jobbet, utan de upphandlar en konsult som gör jobbet. Här tycks det största resursslöseriet ligga. På samma sätt är det med byggande av nya lokaler.

Läkare, sjuksköterskor och undersköterskor arbetar med patienter. Kritisera rätt kategori!

Sjukvården inom Västernorrlands län som den beskrivs i lokala massmedia: BB i Sollefteå har stängt, liksom akut kirurgi och akut ortopedi, och rehabmedicin i Härnösand. Förslaget om att stänga akuta kirurgin även i Örnsköldsvik drogs tillbaka.

Det här är motsatsen till att utveckla och investera i tätare skyddsnät för patienter nu och i framtiden. Att föda barn i bil är väl jämförbart med det sämsta i Afrika?!

Ånyo! Kommunerna i Västernorrland kan inte samarbeta? Är inte tjänstemännens och politikernas uppgift i landstinget att utveckla verksamheten, så att nästa generation ska få det bättre? Känslan blir att här pratar de omkull medborgarna och kallar avveckling för utveckling.

Ser inte de politiska partierna till att valda kandidaterna har en utbildning som meriterar till jobbet som beslutsfattare i landstinget? Står det i överensstämmelse med en utvecklad demokrati, att medborgare som går emot felaktiga beslut om nedläggning ovan kan uteslutas ur partier och liknande?

Att städa upp i upphandlingen kan ge en besparing på 100 miljoner kronor, medan nedläggningen tillfälligtvis kan ge 15 miljoner kronor och stämplar Västernorrland som ett avvecklingslän. Det kan negativt påverka investeringar i alla andra branscher inom länet.

Tänk dig en turist i glesbygden som drabbas av allergianfall och behöver snabb hjälp. Rådet blir "ta bussen till Sundsvall" – om det går någon? Finns det några konstruktiva "åstadkommationsmänniskor" i landstinget?

Bengt-Åke Söderström

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons