Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föreningen Svenskt Landskapsskydd: "Avveckla subventionerna till vindkraften – den kommer fortsätta vara olönsam"

/
  • Vindkraft – olönsam nu och inom den överskådliga framtiden, enligt Föreningen Svenskt Landskapsskydds ordförande, Jan Hedman.

Annons

Svar på "Starka miljökrafter vädjar till regeringen: "Bromsa inte utbyggnaden av förnybar el", Ordet fritt 8 januari.

Efter energiuppgörelsen är redan en konflikt om tolkningen mellan Energimyndigheten och intresseorganisationen Svensk Vindenergi under uppsegling. Enligt överenskommelsen har riksdagen, undantaget Liberalerna och Sverigedemokraterna, beslutat fortsätta stödpolitiken med beviljande av nya 15-åriga så kallade elcertifikat fram till år 2030 (det vill säga stöd till år 2045).

Det rör sig om mångmiljardbelopp. Men elpriserna är låga, och vindkraften ger trots stödet kraftiga förluster. Energimyndigheten förordar en baktung fördelning av stödmiljarderna – mindre nu när vi har ett stort elöverskott och mer mot slutet, då kärnkraften ska avvecklas.

Svensk Vindenergi, tyngd av branschens förluster, protesterar kraftigt och vill ha snabba pengar - framtung finansiering. "Obegriplig tankevurpa" är uttrycket Svensk Vindenergi nu använder på sin hemsida om Energimyndighetens förslag.

■■ För fler insändare, klicka här.

Energimyndigheten replikerar att framtungt stöd skulle leda till omfattande överproduktion. Och risk för behov av ytterligare förlängt stöd. Inför årsskiftet kunde vi notera:

• Norges nye energiminister Söviknes avvisar fortsatt stöd till vindkraften och Norge har nu beslutat att lämna det gemensamma svensk-norska elcertifikatsystemet år 2021.

• I Danmark meddelar energiministern Lilleholt att efter 2020 kommer stöden till vindkraft att fasas ut.

• Vi har ett kraftigt elöverskott i Sverige många år framöver. Exporten av subventionerad vind-el innebär att vi säljer el till betydligt lägre pris än det kostar oss själva att producera den. Det vill säga till löpande förlust.

• I december kom den väntade nyheten (Bloombergs) att solel utanför OECD för första gången är billigare att producera än vindel.

• Det är oklart vad Trump-administrationen kommer att innebära för Paris-överenskommelsen och energipriserna.

Om den svenska energiöverenskommelsen spricker – såsom decemberöverenskommelsen sprack inom mindre än ett år – uppkommer frågan: Kommer riksdagsmajoriteten att försvara vindkraftstödet?

Minns någon 70-talets varvskris? År efter år subventionerades friska pengar in efter dåliga och till sist sprack bubblan. De nybyggda fartygen fick ankras upp i norska fjordar för att sedermera huggas upp till skrot. Det kostade över 30 miljarder kronor i direkta statliga stöd – i sjuttiotalets penningvärde. Och varven försvann.

Kan klimatet anföras som argument för vad som helst? Vindkraft kommer att förbli olönsam under överskådlig framtid och därför förväntar sig branschen fortsatt stöd i ytterligare 28 år. Utan kraftfullt stöd får vi en utveckling, där många av vindbolagen blir föremål för rekonstruktion, varvid värdet av såväl aktiekapital som krediter skrivs ned.

En strukturrationalisering – men tyvärr kommer de flesta av dessa verk likväl att snurra kvar i den natur som blir den stora förloraren.

Ju djupare vi gräver ner oss i subventionshålet, desto högre blir spelet. Riskerna är svåröverskådliga, men dyrt blir det. Och är det verkligen hos Energimyndigheten som den värsta tankevurpan inträffat? Avveckla subventionspolitiken!

Jan Hedman

Ordförande för Föreningen Svenskt Landskapsskydd

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons