Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emil Källström C: "Bygg dubbelspår på Ostkustbanan – slipp Sveriges längsta flaskhals"

/

Annons

Hela Sverige måste med i utvecklingen. Ingen tjänar på att hela bygder känner sig på efterkälken. Våra bygder har fantastiska möjligheter att skapa jobb och trygga svensk export.

En avgörande faktor är att vi har kommunikationer som fungerar. Företag måste kunna frakta varor och människor ska enkelt kunna resa till jobben.

Regeringen tar tyvärr Sverige i motsatt riktning. Förslagen om att införa flygskatt, kilometerskatt för lastbilar och att höja kostnaderna för småföretagen kommer att slå hårt mot landsbygdens möjligheter att utvecklas.

Målet sägs vara att sänka utsläppen, men i själva verket vet vi att de har liten miljöstyrande effekt. Det enda som händer är att det riskerar jobben utanför de större städerna. Det är inte ansvarsfull politik.

Vill regeringen verkligen minska klimatutsläppen och skapa fler jobb, då är inte svaret att minska möjligheten till resande för människor utanför storstäderna, det måste tvärt om förbättras.

Centerpartiet anser istället att svaret måste handla om att skapa attraktiva alternativ och investera i klimatsmart infrastruktur.

■■ För fler insändare, klicka här.

Mellan Gävle och Härnösand finns i dag Sveriges längsta flaskhals, ett 27 mil långt enkelspår där godstrafik får samsas med persontrafik. Störningarna är många, restiden onödigt lång och hela systemet är extremt sårbart.

Att bygga ut ett dubbelspår längs det som i dag kallas för Ostkustbanan skulle knyta ihop norra och södra Sverige och skapa en ny stambana. Med tanke på den trafik som går på Ostkustbanan skulle det ge positiva effekter för hela Sverige.

Med ett tåg som går i tid och där restiden från Östersund, Umeå och Sundsvall i princip skulle halveras till Stockholm, skapas ett attraktivt alternativ till de 1,8 miljoner resor som i dag sker med flyg.

Det är ett alternativ som är en riktig vinst för miljön och som dessutom skapar förutsättningar att bo och verka på landsbygden.

För Centerpartiet kommer alltid investeringar för jobb, tillväxt och miljö vara alternativet framför signalpolitik i form ineffektiva skattehöjningar.

För att knyta samman Sverige och skapa förutsättningar för att hela landet ska växa måste vi fortsatta att investera i klimatsmarta alternativ.

Med ett dubbelspår på Ostkustbanan skapar vi förutsättningar för dubbel vinst, i form av jobbtillväxt på landsbygden samtidigt som klimatutsläppen minskar.

Sverige fungerar som bäst när Norrlands kommunikationer fungerar som de ska. För detta krävs en dubbelspårig Ostkustbana.

Emil Källström

Centerpartiet

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons