Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter all uppmärksamhet – en förklaring kring den avstängda förlängningen av Murbergsvägen

/

Annons

Avstängningen av Murbergsvägens förlängning till museiområdet har väckt en hel del uppmärksamhet i lokal media och på sociala medier.

Det är länge sedan Murbergsvägens förlängning var den officiella tillfartsvägen till länsmuseet. När handelsområdet Ankaret byggdes, så lades trafiken till Murberget om. Det är sedan dess Hamnleden som är den skyltade tillfartsvägen och som ska nyttjas för biltrafik, medan gång- och cykeltrafikanter är mer än välkomna att använda Murbergsvägen! Vi vill också passa på att informera de bilister som tror att Murbergsvägen är den bästa vägen till Murberget: Hamnleden går mycket snabbare att köra. Till och med för den som kommer via rondellen vid Ankaret, så går det snabbare att färdas via Hamnleden upp till museet, än via Murbergsvägen.

Läs också: Ett klargörande – därför sade Länsmuseet upp hyresavtalet med Spjutegården

Det har förekommit uppgifter om att vägförlängningen skulle vara kommunens. Så är inte fallet. Den avstängda vägsträckan är enskild, och ägs, liksom hela museiområdet, av Stiftelsen länsmuseet Västernorrland. Kommunen skulle inte kunna besluta i frågan. Det är juridiskt helt omöjligt. Formellt finns det tre olika typer av vägar – statliga, kommunala och enskilda. I egenskap av enskild väg där Stiftelsen länsmuseet är väghållare så äger stiftelsen rätt att själva besluta om vilka regler som ska gälla för aktuell väg.

Länsmuseet står själva för allt underhåll, vilket förstås tas från det verksamhetsbidrag vi varje år får från Härnösands kommun och Landstinget Västernorrland. Vår huvuduppgift som länsmuseum är att bedriva museiverksamhet, framförallt relaterat till Västernorrlands kulturarv, och ju mer av de resurser vi förfogar över, som kan användas till just denna grunduppgift, desto bättre. Förra året var vägarna så slitna att vi var tvungna att göra omfattande vägreparationer, vilket gjorde att kostnaden då hamnade på runt en halv miljon. För en kulturinstitution med ett omfattande uppdrag är detta pengar som vi mycket hellre vill lägga på programverksamhet, utställningar, pedagogisk verksamhet för barn, bättre turistattraktioner och en vacker och säker parkmiljö.

För Plus-kunder: Spjutegården uppsagda av länsmuseet: "De har mer eller mindre slängt ut oss"

Från Murbergets sida skulle vi se fram emot att kommunen tog över underhållet av vägen. Kanske kan vi då i stället få råd att satsa på cykel- och gångväg ända upp till museet och till Spjutegården? Och satsa stort på kollektivtrafiken? Vägen skulle kunna skrapas och sandas mer ofta om vintern, för besökarnas bästa.

Avstängningen av vägen handlar inte om att vilja försvåra för någon, utan är ett led i vårt utvecklingsarbete för tillgänglighet och museiupplevelse. Avstängningen av sträckan ska ses som en tydlig förbättring för alla besökare som kommer till museet och till Spjutegården. Miljön blir säkrare och upplevelsen av parkområdet bättre.

Det har varit en trafikfara att ha vägen öppen, då många trafikbrott mot förbjuden vänstersväng sker och hastigheten är hög. Självklart är det en stor trafikfara för våra besökare. Vägen har också använts som genomfartsled i stor omfattning och för buskörning på kvällar och nätter.

Läs också: Länsmuséet har stängt entrén via Murbergsvägen – hänvisar till Hamnleden

Avstängningen är självklart tillgänglighetsanpassad, och eftersom utrymmet är 120 cm mellan blomlådorna, så följer vi Boverkets författning (2011:5) där minst 90 cm öppning krävs. Tyvärr har våra hinder flyttats på nätterna, varför det vid vissa tillfällen kan ha varit svårt för besökare att komma igenom nästkommande dag. Vi beklagar detta, och hoppas att denna skadegörelse snarast upphör för besökarnas bästa. Personalen på länsmuseet återställer förstås ordningen så fort vi ser att något flyttats, men det är tråkigt att tid och pengar ska behöva läggas på detta.

I utvecklingspaketet ingår också att se till att få en busslinje till länsmuseet, något vi hoppas kan bli verklighet senast sommaren 2018. Först då blir museet verkligt tillgängligt för alla. I ett nästa steg vill vi bygga välkomnande portaler för att tydliggöra entrén till parkområdet bättre.

Och vad gäller att försvåra för småföretagare, något som antyddes i måndagens Allehanda – vi välkomnar gärna de företag, som arbetar med kulturella näringar att ta kontakt med oss – vi kan säkert hitta goda framtida samarbeten! I nuläget ser vi till exempel möjligheter för uthyrning av lokaler på området, både kontors- och affärslokaler – i kulturhistorisk miljö!

Jenny Samuelsson

Länsmuseichef

Brita Wessinger

Ordförande Stiftelsen länsmuseet Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons