Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Du har missat grejen Eva – #metoo handlar om något mycket större än individen

Annons

Angående insändaren Kvinnor är inga änglar – kan också begå brott publicerad 1 december.

Men snälla Eva Åkesson, du verkar ju helt ha missat grejen med #metoo.

Vi vet att kvinnor också beter sig illa ibland och även begår brott. Vi är inte korkade. Men detta handlar om något mycket större än på individnivån, #metoo handlar om strukturer och normer i samhället – hur män fortfarande trycker ner kvinnor med hjälp av trakasserier, rädsla, hot, sexuella anspelningar och med våld. För att upprätthålla makt, för att förminska kvinnan eller för eget nöjes skull.

Män är mer benägna att begå sexualbrott och andra grova brott, det kan du se om du tittar i statistiken över hur många fällda brottslingar på våra anstalter som är män. Det är fakta. 2016 anmäldes över 20 000 sexualbrott i Sverige, i år efter #metoo lär siffran stiga.

Använder kvinnor ofta sexuellt våld? Är det ett samhällsproblem tycker du?

Jag har läst så många vidriga berättelser de senaste veckorna, i varenda berättelse en man som behandlar en kvinna eller flicka fruktansvärt dåligt. Jag läser fastän jag egentligen inte vill veta, fastän jag mår dåligt av att veta. Fastän jag skulle må bättre om jag behöll skygglapparna på.

Läs också: Vi ställer upp i kampen – sexism och övergrepp är inte förhandlingsbart

Jag tycker du ska gå med i Facebook-gruppen  #allavi och sätta dig ner och läsa där en stund. Det är hemskt jobbigt, men alla dessa berättelser de leder till något bättre. Förändring!

Denna höst är historisk. Det vi ser nu är inget annat än historia. Alla dessa kvinnor som tillsammans förändrar villkoren för vår och våra döttrars framtid. Förringa inte det.

#metoo handlar om normer som alla dessa tusentals kvinnor som skriver under de olika upproren inte längre accepterar. En norm är ett allmänt delad, ofta underförstådda regler och förväntningar på beteende. Men kvinnorna säger nu ifrån - de accepterar inte detta längre! När man pratar om strukturer pekar man inte på någon enskild individ utan man försöker se på samhället från ett opartiskt perspektiv. Hur ser det ut? Vad är vanligast? Varför är det så? Och vad kan vi göra för att förändra detta? Vill vi det?

Att ställa sig upp och skrika att ”hon gör också fel”, ”hon kan också vara dum” är ju att lägga den här viktiga diskussionen på sandlådenivå tyvärr.

Det ger ingen som helst konstruktiv effekt. Försök se hela bilden. Mäns våld mot kvinnor måste upphöra.

Alla kvinnor ska ha samma rätt och möjligheter att forma sina liv som alla män. Det är vad jämställdhet och feminism handlar om.

Men ganska många män måste faktiskt skärpa till sig och behandla kvinnorna i sin närhet med mycket mer respekt. Och vi kvinnor måste stå upp för varandra, inte förminska varandras upplevelser.

Isedora Skogström 

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook.

Läs också: Om #MeToo handlade om män skulle blod flyta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons