Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig idé med region Stor-Norrland – bättre att utöka samverkan mellan länen

/
  • Insändarskribenten tror inte på tanken med en region Stor-Norrland, med 44 kommuner och tre landsting.

Annons

Region Stor-Norrland är en dålig idé från början till slut. Jag har arbetat som samhällsreporter i Västerbottens-, Norrbottens- och Västernorrlands län i 40 år och är dessutom i den unika situationen att jag suttit i distriktsstyrelser för fackliga och ideella organisationer i alla tre länen.

Jag är fortfarande bland annat ordförande för NBV MittSverige som omfattar Västernorrlands län och region Jämtland-Härjedalen.

Att bilda en region som omfattar mer än halva Sveriges yta med 44 kommuner och tre landsting och region Jämtland-Härjedalen kommer att leda till ett stort demokratiskt underskott.

Hur ska människor från Sveg i söder till Karesuando i norr känna delaktighet i en sådan region? Då är det betydligt bättre att slå ihop hela Sverige till en region.

■■ För fler insändare, klicka här.

Det första som händer om region Stor-Norrland bildas är att Arlanda konferens kommer att få ett mycket kraftigt uppsving.

Det finns inga som helst möjligheter att ordna personliga möten mellan toppolitiker och topptjänstemän på någon annan plats med rimliga restider.

Visserligen kan videokonferenser ge hög närvarokänsla och ersätta många möten. Men ibland är de personliga mötena och beslutsmötena också nödvändiga. Handlingar ska undertecknas med mera. Då spelar det ingen roll vilken av kuststäderna som väljs för det centrala kansliet.

Det blir alltid övernattningar och dyra hotellnotor. Att det skulle kunna bli Lycksele, som ligger centralt placerad i en sådan region, är det väl ingen som räknar med.

Halland bildade egen region 2011 med fem kommuner och 315 000 invånare.

Allt pekar på att Halland klarar sig väl så bra som den stora grannen Västra Götalandsregionen, formellt Västra Götalands läns landsting, med 1,6 miljoner invånare i 49 kommuner.

Halland har två akutsjukhus och ett välutrustat närsjukhus i Kungsbacka och brukar ofta framstå som en välskött region med låg skatt och god tillväxt i de jämförelser som Kommunförbundet och andra gör.

Som argument för Stor-Norrland framförs att länen är för små för att hävda sig var för sig. Det är nonsens.

Länen och Region Jämtland-Härjedalen samverkar redan om sjukvården. Norrlands universitetssjukhus är en angelägenhet för alla. Denna samverkan kan utökas till fler områden, till exempel i krav om att Norrbotniabanan byggs, utan att en helt ohanterlig storregion behöver bildas.

Sven Lindblom

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons