Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vår satsning på personal och nytt ledarskap är en sedelpress – skapar mer vård för pengarna

Annons

Svar på insändaren Måste finnas sedelpress hos vänstern – era förslag om primärvården är en ekonomisk gåta publicerad 9 januari.

Jag vill börja med att tacka Ingeborg Wiksten för att hon insett att vi har vissa gemensamma förslag om vad som behöver göras.

På frågan om vi har en egen sedelpress så har vi inte det, inget annat parti heller. Det som skiljer oss från andra partiet är att vi vill göra kraftfulla personalinsatser, samordnade vårdområden och en ny ledningsstruktur.

Ingeborg nämner inget om vad och hur mycket bristerna i ledarskap och organisation kostar. Alla de avtal som kommit fram i ljuset som innebär kostnader vida överskridande det som eventuellt sparas på de nedläggningar som gjorts. Det kan sammanfattas under begreppet ”vänskapskorruption”.

Vidare så inser de flesta som inte är centraliseringskramare att länsklinikmodellen bidragit till en sämre arbetsmiljö och ett försämrat samarbete mellan stuprören. Något som kostar mycket pengar.

Med ett nära ledarskap som har mandat att besluta och styra över sitt fögderi kan personalen få möjlighet att påverka och förstå det som händer. Detta skulle innebära en ökad kostnadseffektivitet.

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Genom att lyfta fram personalen genom satsningar på löner, schemaläggning, förkortad arbetstid, handledning och utbildning kan vi minska behovet av stafetter och sjukskrivningstal.

En halv miljard i stafetter, över 200 miljoner kronor i patientskador, bland landets längsta vårdköer med ökat lidande och försämringar av patienters hälsa som följd. Kostnader och lidande som minskar genom vår politik.

Om det kan liknas vid en sedelpress så blir våra stora satsningar på personal och nytt ledarskap en sedelpress som skapar mer vård för varje skattekrona.

 (L) borde sluta komma med sina ständiga privatiseringsförslag, såsom att införa även Lov i specialistsjukvården.

Visa i stället att ni med oss vill göra allt för att vår egen personal och verksamhet ska få det förtroende som de förtjänar när det gäller att utveckla landstingsdriven vård.

Alla skattemedel ska gå till vad som gynnar den sjuka patienten och inte ägare till privata vårdbolag.

Om det kan liknas vid en sedelpress så blir våra stora satsningar på personal och nytt ledarskap en sedelpress som skapar mer vård för varje skattekrona. Liberalernas så kallade sedelpress är att privatisera mera. Vems ekonomi det gynnar, det vet ägarna till dessa bolag.

Vård ska bedrivas utifrån medborgarnas behov av sjukvård, vara rättvis och jämlikt fördelad i hela länet.

För Vänsterpartiet

Lars-Gunnar Hultin,

gruppledare (V)

 

Läs också: Lång och smärtsam väntan på operation – vart tog vårdgarantin vägen?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons