Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-fråga till Annie Lööf: "Kommer Centern öppna BB Sollefteå igen – om ni vinner nästa val?"

/

Annons

Tack Annie för Ditt besök och välkommen åter! Vi tycker att det var bra att du, Annie Lööf (C), besökte Västernorrland och fick ta del av vår vardag och verklighet, våra utmaningar och glädjeämnen, men även det stora engagemang som finns i och för vårt län.

Vi hoppas att du även fick med dig facit av din tid som näringsminister när det mellan 2008 och 2014 försvann 441 statliga jobb från Västernorrland. Viktiga jobb om man vill att hela Sverige ska leva. En minskning med sju procent samtidigt som Uppsala, Skåne och Stockholms län växte med 13-15 procent.

Vi hoppas också att någon berättade om den minskade arbetslösheten, att arbetslöshetskurvan är starkt nedåtlutande. Länet har den femte snabbaste minskningstakten i riket sedan 2014.

Även på ungdomsarbetslösheten ser vi en väldigt stark nedgång i arbetslösheten och sedan 2011 har Västernorrland en skarpare lutning än övriga län, även om Västernorrland har en relativt hög ungdomsarbetslöshet.

■■ För fler insändare, klicka här.

När det gäller minskningen av långtidsarbetslösheten så ligger Västernorrland över rikets snitt och finns faktiskt på en topp 10-placering. Det är viktigt att den kunskapen om vårt län finns hos dig och andra nationella makthavare.

Det inger också respekt när du så tydligt svarar media att det är vi socialdemokrater som fattat beslutet om att stänga BB i Sollefteå – även om du inte då pekade på att en av de avgörande orsakerna till detta var att ditt parti, Centern, tillsammans med Moderaterna förändrade landstingets ekonomi från ett överskott på plus 175 miljoner kronor till ett underskott på minus 223 miljoner kronor. Ett ansvar som vi socialdemokrater och miljöpartister motvilligt kände oss tvungna att ta.

Det går som du säkert vet inte att fortsätta låna pengar från tidigare avsatta pensionsmedel för att klara den löpande driften. Vi är nog överens om att det är orimligt att skuldsätta framtida generationer.

Du och vi inser det självklara i att det inte går att bedriva en dygnet runt-verksamhet som kräver sex läkare, där endast två läkare finns att tillgå och personalbristen är uppenbar.

Men det är som du säger, när du svarar på frågan om du tänker öppna BB i Sollefteå ifall du hamnar i regeringen efter nästa val: "Det är de regionala politikerna som fattar det beslutet." Det är ett viktigt förtydligande som du ger och som vi tackar för.

Den frågan övergår därför till Centerpartiet i Västernorrland (…och för all del skulle det vara bra att höra även vad Moderaterna säger): Kommer Centerpartiet att öppna BB i Sollefteå om ni sitter i majoriteten i landstinget/regionen efter 2018 års val?

Erik Lövgren

Ordförande i Västernorrlands regionstyrelse (S)

Jan-Olof Häggström

Vice ordförande i Västernorrlands regionstyrelse (S)

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons