Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Personlig assistans mer än avancerad hemtjänst – vilken trettonåring vill gå på fest med mamma i släptåg..?"

/
  • ”... vilken trettonåring vill gå på fest med mamma i släptåg och vem blir medbjuden till ett första tjuvbloss bakom gympasalen när farsan går två steg bakom?” skriver Daniel Lindkvist i en debattartikel om vikten av personlig assistans för att en person ska kunna leva självständigt och ta ansvar för sig själv som vuxen individ.
  • Daniel Lindkvist, vd för Lystra personlig assistans i Örnsköldsvik.

Annons

Debatten kring personlig assistans har under de senaste veckorna varit hetare än någonsin, som en följd av Försäkringskassans varning till regeringen om "svåröverskådliga konsekvenser efter tolkning av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen, HFD.

Diskussionen kretsar kring hur det ser ut i dag och hur det ska bli den närmaste framtiden. Men hur vi som samhälle väljer att gå framåt i det vägval som assistansen oundvikligen kommit till, kommer också att påverka hela vårt samhälle i ett längre perspektiv.

Jag läste om hur mamman till en funktionsnedsatt flicka på ett väldigt ärligt sätt beskrev hur livet och föräldraskapet varit före och efter assistansen, och hur det påverkat hela deras liv. Den här flickan är i dag i tidiga tonåren och reste häromåret utan föräldrarna på en resa som en förening anordnat.

Det är lätt att peka på den händelsen och säga att assistansen skapar praktiska möjligheter – och det är förstås både sant och bra. Men assistansen har också skapat möjlighet till en frigörelseprocess från föräldrarna, som de allra flesta av oss går igenom.

Från att börja gå på toaletten själv, klä på sig själv, gå till kompisar själv till att tjuvröka, ha sin första fylla och resa på egen hand. Att uppleva allt det där både bra och mindre bra, som de flesta av oss icke-assistansbehövande går igenom i våra tonår.

■■ LEDARE: Sofia Mirjamsdotter: Tillfälligt och osäkert andrum för de assistansberättigade

Varför är då det viktigt? Förutom att det är en del i rätten att leva som andra – och därmed lagstiftad i Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS – så skapar den vuxna människor som kan ta ansvar för sitt eget liv.

Den här tjejen kommer förvisso hela livet ha behov av sina assistenter för att praktiskt kunna ta sig fram i tillvaron, men hon kommer att vara mentalt, känslomässigt och kunskapsmässigt redo att ta ansvar för sig själv som en vuxen individ.

Inskränks assistansen till den form av avancerad hemtjänst som den alltmer rigida tillämpningen driver den emot, så kommer konsekvensen bli att föräldrar tvingas ersätta den insats assistenter gör i dag. Om detta varnar till och med Försäkringskassan själv i sin skrivelse till regeringen.

Föräldrar får hjälpa sina barn långt upp i åldern med toalett, dusch, intimhygien, påklädning. Att resa, gå på fest med kompisar eller liknande kommer inte finnas på kartan – vilken trettonåring vill gå på fest med mamma i släptåg och vem blir medbjuden till ett första tjuvbloss bakom gympasalen när farsan går två steg bakom?

INSÄNDARE: Funkisförälder: "Väntan på det fruktade brevet från Försäkringskassan – ska det behöva vara så..?

Konsekvensen av det kommer att bli vuxna individer inkapabla att leva ett eget, självständigt liv. När föräldrarna blir för gamla eller går bort, då är de helt utlämnade till samhällets omsorg.

Om vi tycker att den personliga assistansen är dyr i dag så är det sannolikt mindre än vad det kommer att kosta samhället att ta hand om den generation assistansbehövande som aldrig fick chansen att lära sig ta ansvar för sitt eget liv – utifrån de förutsättningar de har.

De beslut vi tar i dag kommer att ha avgörande betydelse för vilka förutsättningar en hel generation funktionsnedsatta kommer att ha att leva ett fritt och självständigt liv. Låt oss göra allt vad vi kan för att det beslutet blir bra.

Daniel Lindkvist

Vd Lystra personlig assistans, Örnsköldsvik

■■ FÖR PLUSKUNDER: Många oroade för hårdare assistansregler – autistiske Dannes föräldrar: "Vi vågar inte söka om"

■■ LEDARE: Självklart är vissa värda mer än andra

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons

Mer läsning

Annons