Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron växer: "Rusta inte ned Örnsköldsviks sjukhus – låt oss sköta läkarrekryteringen lokalt"

/

Annons

Jan-Olov (Häggström, socialdemokratiskt vice regionråd) och Elvy (Söderström, socialdemokratisk ordförande i regionfullmäktige) – vad är det som händer med kirurgen på Örnsköldsviks sjukhus?

Vi har under flera år kunnat läsa om de lednings- och ekonomiska problem som Landstinget Västernorrland har och har haft. Så vitt vi förstår är i huvudsak problemen olösta. Det har varit stora diskussioner kring BB:s vara eller inte vara i Sollefteå.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Bekräftar hotet mot Ö-viks akutkirurgi: "Oavsett vad som händer kan vi upprätthålla en säker vård"

Befolkningen i Sollefteå vill av naturliga skäl ha tillbaka sitt BB och sitt fullvärdiga akutsjukhus. Nu har vi fått höra från initierade källor att landstingets organisation innebär att styrning och rekrytering av personal till Örnsköldsviks sjukhus styrs från Sundsvall. Detta har medfört att rekryteringen till kirurgen i Örnsköldsvik i princip är obefintlig.

Vi kan inte se att landstinget annonserat efter några läkare till Örnsköldsvik. Är det så, att först tar Sundsvall sökande läkare – och efter att Sundsvall fått sitt, då blir det inga läkare kvar till sjukhuset i Örnsköldsvik? Kan kirurgen inte bemannas med läkare så hotas ju även BB i Örnsköldsvik av läkarbristen.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Notan för hyrsjuksköterskor upp 80 procent i Ö-vik: "Vi har tappat personal till kommunen"

Vår uppfattning är att denna utveckling inte kan fortsätta. Låt sjukhuset i Örnsköldsvik själv få rekrytera sin personal med sköterskor samt AT- och legitimerade läkare. Förslagsvis bör landstinget ändra sin organisation så att chefen sitter på det lokala sjukhuset.

Enligt Ewa Back (S), ordförande i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, ligger uppdraget fast att utveckla kirurgin i Örnsköldsvik. Därför vill vi nu omgående se handling och verkställighet avseende rekrytering av läkare till kirurgen på Örnsköldsviks sjukhus.

■■ FÖR PLUSKUNDER: Stafettnotan ökar mest i Ångermanland: "Svårare att rekrytera till de små sjukhusen"

De eventuella rekryteringsåtgärder som per dagens datum genomförts är ej acceptabla. Det är med stor oro vi ser vad som pågår avseende rekrytering av personal till Örnsköldsviks sjukhus.

Det får inte bli så att kirurgi och BB måste läggas ner på grund av att man i Sundsvall inte kan bemanna vårt sjukhus med läkare. Vi tycker att förfarandet är konstigt, då hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att regiondirektören skall utreda hur kirurgin vid Örnsköldsviks sjukhus kan säkras och utvecklas.

Vi vill att skattepengarna från de 56 000 personer som bor i Örnsköldsviks kommun skall gå till en utveckling av Örnsköldsviks sjukhus – inte på sikt till en avveckling av vårt sjukhus.

Bengt Söderström

Kent Blomkvist

■■ FÖR PLUSKUNDER: Akuta kirurgin i Ö-vik i farozonen: "Vi ser bekymmer med kompetensförsörjningen"

■■ DEBATT: Så arbetar landstinget för att behålla och rekrytera personal

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons