Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olof Palme-centret: "Skriv under FN-avtalet om kärnvapenförbud – svenska folket står bakom"

/

Annons

Olof Palmes internationella center har gett Sifo i uppdrag att ta reda på vad svenska folket anser om att Sverige ska skriva under avtalet om ett förbud mot kärnvapen.

Sällan har svenska folket varit så enigt. Nära nio av tio stöder kärnvapenförbudet och lika många vill att Sverige skriver under FN:s avtal om ett förbud mot kärnvapen. Nu är det dags för politiker i alla partier att visa att man står upp mot massförstörelsevapnen.

86 procent av svenska folket är för att Sverige ska underteckna avtalet om ett kärnvapenförbud.

De rödgröna väljarna är något mer positivt inställda till ett förbud, men även bland de som röstar borgerligt eller på Sverigedemokraterna finns ett överväldigande stöd för ett svenskt undertecknande. Siffrorna borde mana till eftertanke, särskilt bland borgerliga politiker.

Centerpartiets Annie Lööf har varit tydlig i sitt avståndstagande, och säger att konventionen inte förstärker det globala arbetet mot kärnvapen och massförstörelsevapen. Tvärt emot vad de 122 stater anser, som i FN röstade för ett förbud. Jan Björklund har varit lika hård i sitt motstånd, och sagt att Margot Wallström måste köras över.

■■ DEBATT: Örnsköldsviks FN-förening: "Vi är många som gläds att ICAN får Nobels fredspris – skriv på kärnvapenförbudet, Sverige"

Men bland Centerpartiets väljare vill 87 procent att Sverige undertecknar avtalet om kärnvapenförbud.

Bland liberala väljare är siffran 82 procent. Till och med bland moderater och sverigedemokrater är det nära åtta av tio som vill att Sverige skriver på för ett kärnvapenförbud.

Det blir alltså en fråga om vad politikerna och deras partier bör förhålla sig till? Sina eventuella allianser i krigsmakternas korridorer eller sina väljares vilja kring huruvida Sverige ska ställa sig bakom något så självklart som ett förbud mot atombomber? Att inte skriva på en FN-konvention om ett förbud mot kärnvapen, bara för att det verkar som att ett antal kärnvapenmakter i NATO inte kommer att göra det, vore att måtta ut spikarna i kistan för den svenska neutraliteten.

Palmecentret verkar för fred i sin namnes anda och vi har som en av de svenska medlemsorganisationerna i ICAN, som nyligen tilldelades Nobels fredspris, arbetat för en avrustning av världens kärnvapenarsenal under många år.

De som menar att Sverige inte bör skriva under hävdar att detta kan komma att skada våra säkerhetspolitiska allianser, främst de med NATO.

■■ DEBATT: Vänstern i Sollefteå: "Värna freden runt Östersjön – säg nej till Nato"

Utrikesminister Margot Wallström har bekräftat att den analys som gjorts av regeringskansliet inför omröstningen i FN inte sett några sådana risker. Efter vidare påtryckningar har frågan nu skjutits på framtiden genom en utredning som ska analysera och belysa eventuella konsekvenser av att Sverige ställer sig bakom ett kärnvapenförbud.

Men med tanke på den starka folkopinionen för att Sverige undertecknar kärnvapenförbudet har människor rätt att kräva av partierna att de redan i dag tar ställning mot de massförstörelsevapen som hotar mänsklighetens framtid.

För det är de förtroendevalda riksdagsledamöterna som i slutändan ska ratificera avtalet i riksdagen, det är inte kärnvapenlobbyn som ska diktera villkoren för svensk säkerhetspolitik.

Anna Sundström

Generalsekreterare Olof Palmes internationella center

■■ LÄS MER: Nordkorea med nytt kärnvapentest – kraftigt jordskalv i landets norra delar

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons