Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner och landsting kastar skattepengar efter anställda – en rad lagar förbjuder utköp

/
  • Det går inte att teckna lagliga avtal om avgångsvederlag med offentliganställda. Ersättning för egen uppsägning är muta, skriver Arne Grip.

Annons

Kommuner och landsting kastar skattepengar efter anställda. Landets kommuner har tecknat avtal med 5 000 anställda – att de mot betalning ska lämna sin anställning. Svenska kyrkan har bränt 100 miljoner kronor bara de senaste fem åren. Självutnämnda experter säger att avtal om utköp är lagligt. Det är lögn.

Media rapporterar om att Landstinget Västernorrland köper ut chefer för miljonbelopp. En HR-chef får tre miljoner kronor i lön på ett hemligt avtal, utan att behöva arbeta. En fritidschef i Härnösand tvingades bort från sin tjänst på ett hemlagat avtal. En lärare fick sparken med 32 månadslöner.

Det går inte att teckna lagliga avtal om avgångsvederlag med offentliganställda. Ersättning för egen uppsägning är muta. De 5 000 är fortsatt anställda. Myndigheter arbetar under lagarna. För varje beslut krävs lagstöd, lagrum och vägar att överklaga. Uppsägning är myndighetsutövning. På falska grunder är det vårdslös myndighetsutövning. Hot om uppsägning utan grund, är olaga hot. Provocerad egen uppsägning är enligt AD ogiltig.

■■ För fler insändare, klicka här

Anställda får inte erbjudas muta för att sluta. Och ändå sker det. Den som frågar varför myndigheter kastar pengar efter anställda får höra att man köpt ut en besvärlig anställd på Las 39 Gripen. Denna paragraf gäller inte för myndigheter. Beslut om uppsägning på personliga skäl är myndighetsutövning mot enskild, förbehållet styrelsen och kan inte delegeras, se KL 6:34. Uppsägning ska vara sakligt grundad.

En anställd kan begära att en uppsägning på personliga skäl förklaras ogiltig i domstol. En uppsägning utan styrelsebeslut, skriven av en tjänsteman, är ogiltig i sig. Under tvist kvarstår man i tjänst. En kommunal uppsägning kan inte användas för en förlikning utanför domstol. Myndigheter kan inte heller köpa sig fri från fällande dom. Det vore rättsvidrigt.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida

Nytt kommunbeslut om uppsägning måste ske på nya grunder. Inte på de gamla ogiltiga. I myndigheter finns inga lagliga avgångsvederlag. Avtal kan inte skrivas mellan myndighet och enskild anställd. Och inte mellan två anställda. Det finns en rad lagar som förbjuder utköp. Ingen som tillåter. Uppsägning av anställning ska vara skriftlig. Avtal gäller inte som uppsägning. De 5 000 avtalen är ogiltiga och olagliga.

Kommunala aktörer hotar andra anställda med uppsägning. Den demokratiska kontrollen fungerar inte. Vad säger ansvariga politiker? Vad gör facken för sina drabbade medlemmar? Varför skickar man notan till skattebetalarna?

Arne Grip

Rättssociolog

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons